U ZADNJE VRIJEME SANJAM MAJKU KOJU SPAŠAVAM IZ VATRE. ČUDNO JE TO ŠTO MI NA SAN DOLAZI KADA SAM NEČISTA

Visits: 595 Today: 1

Sanjam umrlu majku kako je spašavam od vatre. Dolazi mi na san kada sam nečista…

U ZADNJE VRIJEME SANJAM MAJKU KOJU SPAŠAVAM IZ VATRE. ČUDNO JE TO ŠTO MI NA SAN DOLAZI KADA SAM NEČISTA

Pitanje: Es-selamu alejkum! Molim vas neznam kome da se obratim sa ovim pitanje, nadam se da ćete mi dati odgovor. Već dugo sanjam mamu koja je rahmetli, ali u san mi dolazi kad sam nečista, posljedni put sam je sanjala kako gori u vatri i kao ja je spašavam. Nemirna sam zbog tog sna. Da li to nešto znači, i da kažem da joj proučim i Ja-sin. Da vas Allah nagradi.

Odgovor: We alejkumu-s-selam.

Snovi su nam obično poruka, ali je mali problem protumačiti je, tako da i ovaj moj odgovor nije tumačenje sna nego, na neki način, ukazivanje na šta trebaš obratiti pažnju.

Poznato je da se djela prekidaju nakon čovjekove smrti, osim u tri slučaja, a jedan od njih je da osoba iza sebe ostavi čestito dijete koje će moliti Allaha za svog umrlog. Tvoja mati je preselila na ahiret i ti si ostala, pa sve i da je ne sanjaš na takav način treba da se trudiš da je se dobrom sjećaš i da Allaha moliš za njenu dobrobit na ahiretu.

Ovakav san bi trebao samo da ti bude podsticaj da još više uradiš dobra za nju i da još više moliš Allaha za nju, da udjeljuješ sadaku i učiš Kur’an ili bilo šta drugo za šta je potvrđeno da dio nagrade stiže do umrlog.

U krajnjem slučaju, samim svojim uzoritim ponašanjem pomažeš svome roditelju koji je preselio na Ahiret.

Odgovorio: Senad Hodžić, prof.

Novi Horizonti

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

PROČITAJTE JOŠ:

Šta sve spada u trajnu sadaku?

Pitanje:
Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! ”Kad umre sin Ademov, prekida mu se djelo, osim u tri slučaja: trajna sadaka, znanje kojim se koriste ljudi i dobro dijete koje se moli za njega.” (Muslim) Šta sve spada u trajnu sadaku? Što se tiče ”znanja kojim se koriste ljudi”, je li to npr. neko naučno djelo koje čovjek svojim trudom napiše ili neka poučna knjiga ili u to spadaju i npr. poučne knjige drugih autora koje poklonimo biblioteci ili možda osnujemo vlastitu biblioteku? Allah vas nagradio!
Odgovor:
Imam En-Nevevi, rhm., kaže: ”Ulema ovaj hadis komentariše na sljedeći način: Djela kao i sevapi od učinjenih djela, od strane umrle osobe, prestaju teći nakon njene smrti izuzev u tri slučaja – zbog toga što je u sva tri slučaja umrla osoba njihov glavni razlog! Dijete je plod njegova truda, a isti je slučaj i sa znanjem koje je umrla osoba ostavila iza sebe bilo da je u pitanju usmena poduka drugih (el-ta’alim) ili pismena poduka drugih (el-tasnif), a isti je slučaj i sa ostavljenom trajnom sadakom poput vakufa itd.” (Pogledaj: Šerhul-Nevevi ‘alel-Muslim, 11/85.)

Dakle, što se lično mene tiče, u značenja ovog hadisa će spadati i knjiga ili biblioteka koju čovjek ostavi za sobom na korištenje drugima pa makar ih i ne pisao on lično svojom rukom, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Sead Jasavić, prof. fikha

MINBER.BA