U ZADNJE VRIJEME SANJAM MAJKU KOJU SPAŠAVAM IZ VATRE. ČUDNO JE TO ŠTO MI NA SAN DOLAZI KADA SAM NEČISTA

Sanjam umrlu majku kako je spašavam od vatre. Dolazi mi na san kada sam nečista…

U ZADNJE VRIJEME SANJAM MAJKU KOJU SPAŠAVAM IZ VATRE. ČUDNO JE TO ŠTO MI NA SAN DOLAZI KADA SAM NEČISTA

Pitanje: Es-selamu alejkum! Molim vas neznam kome da se obratim sa ovim pitanje, nadam se da ćete mi dati odgovor. Već dugo sanjam mamu koja je rahmetli, ali u san mi dolazi kad sam nečista, posljedni put sam je sanjala kako gori u vatri i kao ja je spašavam. Nemirna sam zbog tog sna. Da li to nešto znači, i da kažem da joj proučim i Ja-sin. Da vas Allah nagradi.

Odgovor: We alejkumu-s-selam.

Snovi su nam obično poruka, ali je mali problem protumačiti je, tako da i ovaj moj odgovor nije tumačenje sna nego, na neki način, ukazivanje na šta trebaš obratiti pažnju.

Poznato je da se djela prekidaju nakon čovjekove smrti, osim u tri slučaja, a jedan od njih je da osoba iza sebe ostavi čestito dijete koje će moliti Allaha za svog umrlog. Tvoja mati je preselila na ahiret i ti si ostala, pa sve i da je ne sanjaš na takav način treba da se trudiš da je se dobrom sjećaš i da Allaha moliš za njenu dobrobit na ahiretu.

Ovakav san bi trebao samo da ti bude podsticaj da još više uradiš dobra za nju i da još više moliš Allaha za nju, da udjeljuješ sadaku i učiš Kur’an ili bilo šta drugo za šta je potvrđeno da dio nagrade stiže do umrlog.

U krajnjem slučaju, samim svojim uzoritim ponašanjem pomažeš svome roditelju koji je preselio na Ahiret.

Odgovorio: Senad Hodžić, prof.

Novi Horizonti

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

PROČITAJTE JOŠ:

Šta sve spada u trajnu sadaku?

Pitanje:
Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! ”Kad umre sin Ademov, prekida mu se djelo, osim u tri slučaja: trajna sadaka, znanje kojim se koriste ljudi i dobro dijete koje se moli za njega.” (Muslim) Šta sve spada u trajnu sadaku? Što se tiče ”znanja kojim se koriste ljudi”, je li to npr. neko naučno djelo koje čovjek svojim trudom napiše ili neka poučna knjiga ili u to spadaju i npr. poučne knjige drugih autora koje poklonimo biblioteci ili možda osnujemo vlastitu biblioteku? Allah vas nagradio!
Odgovor:
Imam En-Nevevi, rhm., kaže: ”Ulema ovaj hadis komentariše na sljedeći način: Djela kao i sevapi od učinjenih djela, od strane umrle osobe, prestaju teći nakon njene smrti izuzev u tri slučaja – zbog toga što je u sva tri slučaja umrla osoba njihov glavni razlog! Dijete je plod njegova truda, a isti je slučaj i sa znanjem koje je umrla osoba ostavila iza sebe bilo da je u pitanju usmena poduka drugih (el-ta’alim) ili pismena poduka drugih (el-tasnif), a isti je slučaj i sa ostavljenom trajnom sadakom poput vakufa itd.” (Pogledaj: Šerhul-Nevevi ‘alel-Muslim, 11/85.)

Dakle, što se lično mene tiče, u značenja ovog hadisa će spadati i knjiga ili biblioteka koju čovjek ostavi za sobom na korištenje drugima pa makar ih i ne pisao on lično svojom rukom, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Sead Jasavić, prof. fikha

MINBER.BA