OVOM NAS UČI NAŠA DIVNA VJERA. PROČITAJTE ŠTA JE URADIO OVAJ MUSLIMAN DA JE TIME IZAZVAO VELIKU PAŽNJU. TO MOŽE URADITI VEĆINA NAS

Visits: 1433 Today: 2

OVOM NAS UČI NAŠA DIVNA VJERA. PROČITAJTE ŠTA JE URADIO OVAJ MUSLIMAN DA JE TIME IZAZVAO VELIKU PAŽNJU. TO MOŽE URADITI VEĆINA NAS

Naime, muškarac je primijetio kako njegov suputnik na nogama nosi plastične mrežice za kosu umjesto cipela, pa je skinuo svoje i dao mu ih, piše Huffington post.

‘Ne brinite za mene, ne trebaju mi i živim blizu’, rekao mu je i zašao iz autobusa na kišu.

Ovaj gest izazvao je veliku pažnju na društvenim mrežama, pa su mediji iz Kanade odlučili da potraže donatora cipela. Odbio je da razgovara o tom velikodušnom gestu i zamolio da ostane anoniman, kazavši da njegova vjera, islam, nalaže da se dobra djela čine anonimno.

– Mi smo svi jedna porodica, ako je neko u našoj porodici bio bez cipele a mi smo ih imali smo dovoljno, to je upravo ono što ćemo učiniti. Ovaj primjer mora nam biti podsjetnik da svi pokušamo spasiti dvoju ljudskost, jedan je od komentara na društvenim mrežama.

saznajemo.net

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

PROČITAJTE JOŠ:

Dobročinstvo omekšava srca
”Ako hoćeš da ti se srce omekša nahrani siromaha i pomiluj jetima po glavi.”

Ovu hadisku predaju bilježe Taberani i Bejheki od Ebu Hurejre, r.a.

Naime, jedne prilike je Allahovom Poslaniku Muhammedu, a.s., došao neki čovjek i požalio se na sopstvenu grubost i hladnoću srca, pa mu je Resulullah dao gore spomenuti savjet.

Iz ovog, ali i iz mnogih drugih hadiskih predaja jasno vidimo koliko islam poklanja pažnje dobročinstvima raznih vrsta, a posebno onim spram siročeta, siromaha i slično. Po islamu je dobročinstvo prema drugome višestruko korisno djelo. Onaj kome se dobročinstvo čini, lakše, brže i potpunije ispuni svoje životne potrebe, a onaj ko dobročinstvo čini dobija kod Uzvišenog Gospodara status dobročinitelja, a uz to nepobitno ga čeka nagrada za učinjeno dobročinstvo, te se na njegovo srce spušta sekinet (smirenost), blagost i dobrota.

”Lična sreća je nemoguća bez sreće drugih”, kaže jedna stara narodna poslovica. Dajući i pomažući drugima, izravno osjećamo sreću i radost onih kojima smo pomogli, te se tako i naša sreća uvećava. Srca nam se smekšavaju i sve se više i više oslobađamo škrtosti, sebičnosti i oholosti.

Pravi vjernik se raduje svakom svom dobročinstvu i stalno teži da ih što više u toku dana uradi i postigne. Kad čovjek oraspoloži nekog drugog čovjeka, i to je dobročinstvo. Kad nekome oprostimo dug, i to je dobročinstvo. Kad od svoje plate, vjećničkog ili skupštinskog paušala odvojimo određeni dio za stipendiranje potrebnih, i to je dobročinstvo. Kad imamo viška odjeće i obuće pa istu podijelimo onima koji su u oskudici sa spomenutim, i to je dobročinstvo.

Kad nekom školarcu ili studentu pomognemo u ime Allaha da se blagovremeno obezbjedi za početak nove školske ili akademske godine, i to je dobročinstvo. I to beskrajno veliko dobročinstvo. Uzvišeni će nas nagraditi za učinjeno, a sigurno je da nam ta djeca ili omladinci neće nikad zaboraviti taj naš plemeniti gest, pa će i oni sutra kad nama (pod stare dane) nešto bude trebalo, isto tako pripomoći.

Trebamo biti svjesni da će sadašnja djeca i omladinci u budućnosti, ako Bog da, biti naši predvodnici: naše muftije, imami, profesori, doktori, inžinjeri i drugo. Stoga će i nama nekada zatrebati njihova pomoć, a znamo da se ”dobro dobrim vraća”. Zato ne škrtarimo kad su stipendiranja učenika i studenata u pitanju. Potpomozimo ih sad kada im najviše treba i znajmo da će nam na to naše dobročinstvo biti mnogostruko uzvraćeno.

Ne zaboravimo i naše demobilizirane borce koji ne rade, kao ni naše stare, iznemogle i bolesne. Budimo im na pomoći kako bi naša tvrdokorna srca konačno omekšala i kako bi zbog svojih dobročinstava ušli pod okrilje Allahove milosti i oprosta.

Naprijed navedeni hadis koji potstiče na dobročinstva, govori nam posebno o pomoći siromasima i pažnji prema našim jetimima. U prilog pomenutoj hadiskoj predaji ide i nekoliko slijedećih:

”Želiš li da ti srce bude blago budi milostiv prema siročetu, pomiluj ga po glavi i nahrani ga onim čime se ti hraniš, srce će ti (uistinu) biti blago i ispunit će se tvoje želje.” (Taberani preko Ebu Derdaa, r.a.)

”Allahu je najdraža kuća u kojoj je zbrinuto siroče.” (Bejheki)

”Bojte se Allaha kad upravljate nad onima koji su vam potčinjeni. Bojte se Allaha i čuvajte se nepravde prema dvjema nemoćnim osobama: ženi udovici i djetetu siročetu.” (Malik)

Kako smo vidjeli odnos prema siročetu, siromahu i udovici je posebno značajan islamski princip kojem društvena zajednica treba posvetiti posebnu pažnju putem dobro razrađenog socijalnog programa. Uz to ne zapostavimo i ostale kategorije potrebnih, te i njima činimo razna dobročinstva kako bi nam se srca smekšala, a ruka darežljivosti otvorila. Zbog te darežljivosti i iskrenog potpomaganja drugih, Uzvišeni Allah nam obećava i garantuje Džennet, a divno li je on prebivalište!

Autor: Admir Iković

Akos.bA