U javnost izađi vedra lica

Visits: 468 Today: 3

Sjeti se kada si posljednji put opazio sebe u ogledalu dok si bio pod stresom. Da li si izgledao pristupačno? Kakvu si poruku poslao okolini sa takvim izrazom lica? Kako su reagirali tvoja porodica ili kolege s kojima si bio u kontaktu dok si bio u takvom stanju? Pomisli samo na nesporazume koji su mogli proisteći iz te situacije jer su tvoji prijatelji ili suprug/a situaciju mogli interpretirati kao frustraciju usmjerenu upravo protiv njih. Osvrnimo se na snagu osmijeha, ne samo tokom nedaća, nego i za vrijeme blagostanja.

Koncept širenja dobrog raspoloženja u islamu je povremeno zanemarivan i/ili zaboravljan. Abu Dahr, Allah ga blagoslovio, prenosi da je Poslanik Muhammed s.a.v.s. rekao: „Ne potcjenjujte niti jedno dobro djelo, pa makar to bilo da sretneš svog brata s osmijehom.“ (Muslim) Poslanik s.a.v.s. je također, kako prenosi Abu Dahr, rekao: „Osmijeh u lice brata je sadaka.“ (Tirmizi). Dakle, ako je osmijeh sadaka, zašto su neki od nas namrgođeni? Zašto ne vidimo više ljudi koji druge susreću s prijatnim licem? Dugo vremena me je kopkalo ovo pitanje. Jednom sam ga postavio čovjeku koji je uvijek ozarenog lica, a on je jednostavno slegnuo ramenima. Nakon mnogo razmišljanja i posmatranja, došao sam do zaključka.

Jednom sam s rođakom izašao u restoran. Jedno vrijeme smo sjedili za stolom i ja sam s osmijehom uživao u tom običnom trenutku, dok je moj rođak bio ozbiljan. Pitao sam ga o čemu razmišlja, a on mi je odgovorio kako analazira ponašanje konobara prema gostima za susjednim stolom u odnosu na ponašanje prema njemu. Sugerisao sam mu da je možda njegov rezervisani izraz lica spriječio konobara da se ponaša ljubaznije. Složio se.

U kontekstu osmijeha, potrebno je naglasiti dvije važne stvari:

  1. Kako posiješ, tako žanješ. Od količine pozitivne energije koju širiš svojim izrazom lica (a da ne spominjem sveukupni govor tijela, ton govora, itd.) često zavisi i količina pozitivne energije koju primaš zauzvrat. Predviđanje pozitivnih interakcija sa drugima prije nego što se one dogode, zapravo pomaže u sticanju prijateljskih iskustava.
  2. Tvoj izraz lica odražava tvoja unutrašnja osjećanja. Ako provedeš dan namrgođen, to će se odraziti i na tvoje misli. Koja negativna osjećanja gajiš? Umjesto toga, razmisli o gledanju na pozitivnu stranu svake situacije. Jednom kad promijeniš način razmišljanja, uočit ćeš kako se mijenja i tvoj izraz lica, pa možda se uhvatiš i kako se osmjehuješ.

Jednostavno rečeno: osmijeh stvara pozitivan krug dobrih osjećaja. Vježbanje facijalnih mišića prilikom osmijeha ti pomaže da poboljšaš raspoloženje, što oslikava sreću na tvom licu, a posljedično dovodi i do pozitivnog odgovora drugih, što stvara još pozitivnije iskustvo. Šta ako nisi sklon osmjehivanju? Nudim ti nekoliko savjeta:

  1. Važno je da si svjestan da nisi sklon osmjehivanju, te se stoga povremeno provjeri.
  2. Ovo može zvučati suludo, ali pogledaj se u ogledalo dok si namrgođen i ozbiljan. Uoči odraz negativne poruke koju tako šalješ.
  3. Nabaci osmijeh, pa čak i ako nisi u najboljem raspoloženju (posebno kad si u društvu bližnjih).
  4. Potrudi se da posmatraš tuđe reakcije i izraze kada te vide ozarenog lica.
  5. Ne razmišljaj o mogućnosti da ti osmijeh neće biti uzvraćen. Možda je neko imao loš dan i možda uopšte nije svjestan svoje okoline. Pozitivan učinak koji osmijehom možeš da imaš na jednu osobu nikada ne može biti precijenjen.
  6. Sjeti se činjenice da je osmijeh sadaka. Osmjehivanjem u suštini prenosiš pozitivnu energiju drugima. I kao što je to u svim djelima koje obavljamo u ime Allaha dž.š., mnogo više ćeš dobiti zauzvrat. Pored Allahove nagrade, nagrada za osmijeh je često uzvraćen osmijeh, što stvara pozitivnu atmosferu u roku od nekoliko sekundi.

Dakle, svjesno praveći napor osmjehivanja drugima, ne samo da time činiš da je Allah dž.š. zadovoljan tobom, nego i stvaraš ugodnu, prijateljsku atmosferu. Osmjehujući se porodici i prijateljima, u stvari šalješ poruku da ih voliš i da si sretan s njima. A kada se osmjehneš nekome koga ne znaš, nudiš dio sreće. Podijeli dobro raspoloženje, malo napora vodi velikom učinku.

Autor: Lobna Mulla

Izvor: suhaibwebb.com

Za Akos.bA prevela i obradila: Smaila Mulić