PREKO POLA MILIONA DJECE U SOMALIJI SUOČAVA SE SA AKUTNOM GLAĐU, STOTINE VEĆ UMRLE

Visits: 475 Today: 1

UN je saopćio da je broj djece u Somaliji koja su suočena sa teškom akutnom pothranjenošću porastao je na više od pola miliona, što je veći nivo od 2011. godine kada je umrlo više desetina hiljada djece.

Imamo više od pola miliona djece koja se suočavaju sa smrću koja se može spriječiti. To je noćna mora na čekanju – rekao je James Elder, glasnogovornik UN-ove agencija UNICEF, na brifingu za novinare u Ženevi, dodavši da ovakav nivo nije viđen ni u jednoj zemlji ovog stoljeća.
UN je upozorio da će dijelove Somalije u narednim mjesecima pogoditi glad dok se regija Afričkog roga suočava s petom uzastopnom neuspješnom kišnom sezonom. Glad u Somaliji 2011. godine odnijela je više od 250 hiljada života, od kojih su oko polovina bila djeca.

Strahuje se da će više od 513.000 djece mlađe od pet godina oboljeti od teške akutne pothranjenosti, rekao je Elder, što znači da je mnogo puta veća vjerojatnost da će umrijeti od bolesti poput ospica, malarije i kolere koje se šire zemljom. To znači da je broj djece u rizičnoj skupini od juna porastao za 33 posto.

Prema podacima UNICEF-a, samo prošle sedmice u njihovim centrima za prehranu umrlo je više od 700 djece. Mnogi od ovih centara rade u punom kapacitetu i djeca primaju tretmane na podu.

hayat.ba