DA LI SDS-U SMETA ŠTO VOJNICI KLANJAJU DŽUMU ILI ŠTO JE NATO OS BIH NA MANJAČI

Visits: 588 Today: 1

Na Manjači kod Banje Luke održat će se vojna vježba u saradnji Oružanih snaga BiH i NATO-a, no u entitetu Republika Srpska vijest je postao snimak grupe vojnika islamske vjeroispovijesti koji obavljaju džuma namaz.

Snimak je objavila BN televizija, a instantno je reagovao član Srpske demokratske stranke (SDS) Saša Lovrić, računajući na jeftine političke poene u predizbornoj kampanji, tražeći od člana Predsjedništva BIH Milorada Dodika (SNSD) da hitno prekine vježbu.

  • Dokazi, koji su se pojavili u javnosti, potvrđuju da se na vojnoj vježbi na Manjači krše mjere Republičkog štaba za vanredne situacije i zato tražimo od Dodika da uputi zahtjev da se ona odmah prekine – rekao je danas član Izvršnog odbora SDS- a Saša Lovrić.

On je dodao da, nakon objavljivanja video snimak iz kojeg se vidi da su vojnici prilikom vjerskog obreda prekršili mjeru o zabrani okupljanja više do 50 ljudi, “Milorad Dodik, niti institucije RS-a više ne mogu ignorisati nepoštivanje propisa koje su donijeli”.

Dalje je problematizovao pitanje zašto se vojna vježba izvodi na području tog entiteta u vrijeme pandemije sa 800 vojnika OS BiH i pripadnicima vojski 20 zemalja koje su članice NATO saveza.

No, ne ulazeći u sve navedeno, kao ni u obavljanje vjerskih dužnosti i obreda, na snimku se zaista vidi fizička distanca između osoba koje su klanjale na Manjači, na otvorenom prostoru i noseći zaštitne maske. Dakle, tri epidemiološke mjere su ispoštovane.

Zato je pravo pitanje da li je SDS-ovcu Saši Lovriću zasmetalo zapravo što je određeni broj pripadnika Oružanih snaga BiH koji su muslimani obavio vjersku dužnost, koja je zagarantovana svakom pripadniku bilo koje vjere ili pak što se nadomak Banje Luke odvija vojna vježba u saradnji s NATO-om!?

Na ove napade reagovao je generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH kazavši da se svi vojnici pridržavaju svih epidemioloških mjera i da nastavak vojne vježbe ne dolazi u pitanje te da su vjerska prava svim pripadnicima Oružanih snaga BiH zagarantovana.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić izjavio je Srni da su “Bošnjaci i neki mediji zloupotrijebili vježbu podrške miru, koja će od ponedjeljka biti održana na Manjači, jer su u prvi plan stavili vjerski obred, a ne vježbu pripadnika Oružanih snaga BiH”.

  • Cilj vježbe nije da se organizuje radi molitve bilo kojeg naroda, nego da se pokaže spremnost pripadnika OS BiH za misije podrške miru. Upražnjavanje vjerskih aktivnosti je omogućeno u svakom segmentu, pa i u vrijeme vježbe, a ona nije organizovana da bi se vjerski obred stavio u prvi plan”, istakao je Okolić.

On je istakao da se stavljanjem vjerskog obreda u prvi plan uoči vježbe na neki način iritiraju pripadnici druga dva naroda, piše Klix.ba.

  • Nije isključeno da će iziritirani ovakvim potezom i druga dva naroda uzvratiti istom mjerom i na poseban način dati značaj molitvama”, rekao je Okolić, te naglasio kako niko u OS BiH ne osporava vjerska prava nijednom narodu i da je ta oblast regulisana zakonom.

On je napomenuo da je formiran i Tim za praćenje epidemiološke situacije koji će pratiti situaciju i reagovaće na sve što ne bude u skladu sa uputstvima i mjerama Svjetske zdravstvene organizacije i nižim nivoima koji regulišu tu oblast.

Pogledajte video OVDJE.
hayat.ba