TUŽNA SUDBINA BRAČNOG PARA: SVOJOJ DJECI POKAZUJU SVE LJEPOTE PLANETE PRIJE NEGO ŠTO OSLIJEPE

Visits: 608 Today: 2

Svjedoci tome da život sa sobom nosi i teške trenutke jeste kanadski bračni par Idit Lemej i Sebastijan Peletje, koji imaju četvoro djece.

Međutim, zbog genetskog poremećaja, troje će izgubiti čulo vida. Roditeljima je sada cilj da s njima istraže svijet i sve što mogu da vide prije nego što oslijepe.

Njihovom najstarijem djetetu Miji dijagnostikovana je reijtka degenerativna bolest retinitis pigmentosa – genetski poremećaj koji postepeno dovodi do gubitka vida.

Dvojici sinova ubrzo je dijagnostikovano isto stanje.

Ne možemo mnogo toga da uradimo – kaže Idit Lemej, dodajući da ne postoji lijek niti efikasni tretman da se uspori napredak bolesti.
Ne znamo koliko će brzo napredovati, ali očekujemo da će biti potpuno slijepi do sredine života – objašnjava majka.

Kada su se suočili sa strašnim vijestima, bračni par se usredsredio da pomogne svojoj djeci da nauče vještine koje će im pomoći da se lakše snađu u životu nakon što izgube vid.

Pomislili smo: nećemo da im pokažemo slona u knjizi, odvešćemo ih da vide pravog. Da se sjećaju najlepših scena – ističe Idit Lemej.

Ubrzo su isplanirali da s djecom krenu na jednogodišnji put oko svijeta.

Kada je ovakva dijagnoza, moramo da požurimo. Nema ničega boljeg od putovanja. Ne samo da vide prirodne ljepote nego i zbog susreta sa drugim ljudima i kulturama – kaže njihov otac Sebastijan.
Ubrzo su počeli da sakupljaju novac, a njihova kasa za putovanje napunila se do vrha kada je Sebastijan prodao akcije koje je dobio od kompanije u kojoj radi.

Bio je to kao životni poklon. Izvolite novac za putovanje – priča Idit.

hayat.ba