Najtužnija masovna grobnica

Visits: 6192 Today: 1

Iz masovnih grobnica u BiH ekshumirano 465-ero djece

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) objavila je 2017. da je od 25.500 do sada ekshumiranih u Bosni i Hercegovini, 465-ero djece do 17 godina života.

Među tim žrtvama su i novorođenčad, bebe stare po nekoliko mjeseci. Također, pronađene su i kosti fetusa u utrobama ubijenih majki. Ukupno je devet beba koje su ubijene, a da nisu napunile ni godinu dana života.

Amila je imala svega tri mjeseca, kada je zajedno s majkom Besimom Džaferović ubijena u Ključu. Njihova tijela ekshumirana su iz masovne grobnice na Laništu. Tijelo Nurke Čarkić i njene tek rođene bebe pronađeno je i identificirano u masovnoj grobnici kod Drvara.

Likvidirane su i kompletne porodice. Imam Hasib Ramić, njegova supruga Šefika, te djeca Meliha, stara devet, Ahmed, četir godine, te Amina, stara tek mjesec dana, pobijeni su 1993. godine i bačeni u masovnu grobnicu Ljubina, u općini Vogošća. Najmlađa ubijena beba je bilo tek rođeno dijete porodice Muhić iz Srebrenice. Ostaci djeteta su, nakon identifikacije, sahranjeni u okviru Memorijalnog centra u Potočarima.

Masovna grobnica Suha, kod Bratunca, sadržavala je 38 tijela. Većina žrtava bile su djeca i žene. Majka s dvoje djece pronađena je u plastičnoj vreći, a među žrtvama bila je i Zekira Begić, u devetom mjesecu trudnoće. U istom stanju pronađeno je i tijelo Zemine Huseinović.

saff.ba