MAJKA MIRNESA: NEMAM OD ČEGA DA HRANIM I ŠKOLUJEM ČETVERO DJECE, KAKO DA IH GLADNU POŠALJEM?

Visits: 4119 Today: 2

Bistro je naseljeno je mjesto u općini Novi Travnik. Tamo je ekipa emisije “Ispuni mi želju” pokucala na vrata Mirnese Huseljić.

Ekipa Ispuni mi želju Hayat televizije je i ranije posjećivala ovu porodicu. Prvi put prije četiri godine.

“Bila sam bez ičega, samo sam šporet imala u kući. Ali, eto dobri ljudi, pokrenuli akciju, malo sam opremila u kući. Nismo imali uslova ni kupatila ni ničega. Sada je malo bolje. Ali, opet je na tome sve stalo – priča na početku Mirnesa.

Ads by
Majka je dvije kćerke i dva sina. Primanja su, veli na ona, nikakva… Potrebe velike.

“Obraćala sam se socijalnom radniku. Oni su rekli da ako su roditelji živi nemam pravo na doplatak.

“Karta je 65 KM i opet ne mogu je gladnu poslati. Moram joj dati dvije KM. Onda odjeća, obuća. Preko zime ovdje nekad nema ni autobusa, pa mora da dođe pješke. Nije samo ona nego sva djeca.

Otac je prestao da dolazi i viđa djevojčice.

“Neko vrijeme je dolazio, viđao je prošle godine. Donio je nešto curicama… zima je bila. Maloj je bila matura i ona ga je zvala. Njoj je bilo najteže kada je bila matura. Nema niko, samo ja stojim. Izašla je i stala pored mene – vrlo potreseno priča Mirnesa.

Njen sadašnji suprug trenutno radi u Livnu gdje zarađuje za osnovne potrebštine.

“Čuva ovce u Livnu, Kupresu da bi zaradio – nastavlja.

Kako kaže, za djecu se bori kako zna i umije.

“Idem na dnevnicu, tokom ljeta, berem po šumi kupine, šipove. U pet sati ustanem i dođem nevečer u četiri, i to za 31 marku. Odavde je to dva sata na traktoru. Ponesem svoju hranu, kantu. Pa šta nabereš – zamišljeno govori naša sagovornica.

Nekada je u situaciji da mora prodati vrijednu stvar iz kuće da bi kupila hranu.

“Voljela bih da završi tu srednju školu, da se nađe neko da joj plati tu kartu, da ona ima svoj posao. Da ne pati kao što ja patim. Voljela bih da se nađe neki donator da je školuje. Želja mi je da djeca žive bolje nego što sam ja živjela.

Video pogledajte OVDJE