Da li je haram da ženu porodi ginekolog muškarac?

Visits: 402 Today: 1

Pitanje:Selam alejkum,Pošto nosim hidžab zanima me da li je u šerijatskom zakonu dozvoljeno ili zabranjeno da muslimanku pregleda muški doktor bilo koje grane medicine (stomatolog, kardiolog, ginekolog i sl.)? Pošto nisam u to sigurna, nastojim da uvijek idem doktoricama. Međutim, pošto sam trudna zanima me da li mi je haram da me porodi muški ginekolog, jer sam čula da se ne može birati i da porođaj obavlja onaj ginekolog koji se zadesi kao dežurni u bolnici?

Odgovor:Esselamu alejkum! Kao što ste tražili doktorice u slučaju drugih bolesti i potreba, trebate utoliko prije tako postupiti i u slučaju ginekološkog pregleda i poroda, naravo pod uvjetom da Vam je to dostupno i da postoji adekvatna alternativa. Ukoliko Vam to nije dostupno ili postoji neki drugi opravdani razlog, onda možete koristiti usluge muškog ginekologa. Nužda zakon mijenja, kaže jedno šerijatsko pravno načelo, a da li ta nužda postoji u Vašem slučaju, sami procijenite.

Pročitajte još: Da li je dozvoljeno koristiti javni prijevoz bez kupljene karte?

Pitanje:Esselamu alejkum!Znajući odgovor djelimično, ili ne potpuno, na ovo pitanje, važno je da se jasno obznani stav po sljedećem pitanju:-Da li možemo na bilo koji način opravdavati (kazati da nije haram) korištenje javnog prevoza, bez kupljene karte? Konkretnije korištenje GRAS-a u Sarajevu, a što se posebno odnosi na studente i učenike?

Odgovor: Ne može se na bilo koji način opravdavati korištenje javnog prijevoza bez kupljene karte. To je zabranjeno budući da krši pravilo o korištenju prevoznog sredstva koje je postavio vlasnik, a nanosi štetu radnicima koji primaju platu od prodatih karata. Postoji prećutni ugovor između putnika i vlasnika vozila o načinu korištenja vozila koji se mora ispoštovati, a to je prijevoz uz kupljenu kartu.

Na pitanja odgovorio: fetva-i-emin prof dr Enes Ljevaković … rijaset.ba