RODITELJI MORAJU BITI DOBAR PRIMJER SVOJOJ DJECI

Visits: 584 Today: 4

Zdravlje vaše djece u velikoj mjeri ovisi o vama, jer djeca prirodno razvijaju iste zdravstvene navike kao njihovi roditelji. Ako želite da vam djeca odrastu zdrava i sretna, tome ih trebate naučiti svojim primjerom.

Neka vježbanje postane porodična aktivnost

Budite dobar uzor

Djeci možete pokazati primjerom kako sjedilački način života nije dobar. Aktivirajte se, manje vremena provodite ispred televizora i smanjite unos nezdrave brze hrane.

Sjedite i jedite kao porodica – Bez obzira na užurban raspored, trebali biste pronaći vrijeme za svakodnevne zajedničke obroke.

Ograničite vrijeme za TV i računar

Ilustracija

I odrasli i djeca previše vremena provode za računarom i ispred televizora. To može voditi do debljanja i drugih problema vezanih uz sjedilački način života.

Naučite djecu kuhati

Drugi način, osim zajedničkih obroka, da provedete kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom jeste da ga uključite u pripremu obroka. Neka djeca idu s vama u nabavku namirnica, objasnite im zbog čega birate određene vrste, uključite ih u cijeli proces, sve do posluživanja.

Nemojte ih nagrađivati hranom

Iako je jednostavno za nešto dobro što su uradili kupiti djeci sladoled ili slatkiš, pronađite drugi način za motivaciju. Odvedite ih u kino, na predstavu, omiljeni sportski teren ili im dopustite da prijatelji prespavaju kod njih kada prođe izolacija.

U zavisnosti od uzrasta, učite djecu za šta su određene namirnice dobre.
hayat.ba Foto: ilustracija