BOŠNJACI IZ KANADE: OVO JE NOVI UDAR NA DRŽAVU BIH

Visits: 739 Today: 1

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se saopćenjem, nakon što je objavljeno da je u sali Parlamenta BiH bila navodno istaknuta, pored zastave EU i BiH, i zastava tzv. Herceg-Bosne.

Podsjetimo, na istom mjestu danas se održao sastanak lidera Osmorke sa liderima HDZ-a i SNSD-a na kojem je potpisan sporazum o koaliciji.

Ads by
Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

IGK Saopćenje povodom još jednog udara na državu BiH.

Najoštrije osuđujemo isticanje zastave tzv. “Herceg-Bosne” u sali Parlametarne skupštine BiH na sastanku osmorke, HDZ-a i SNSD-a.

U danu kada je EU dodjelila kandidatski status BiH i tako nagradila one koji zapravo sprečavaju evroatlanske integracije, isticanjem zastava paradržavnih tvorevina, u danu kada su lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDP-a potpisali smjernice, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. bez konkretnog dogovora o NATO integraciji, svjedočimo još jednom u nizu udara na državu BiH.

Isticanjem zastave tzv. “Herceg-Bosne” u najvećem zakonodavnom tijelu BiH, zastavom kojom se promovišu ratni zločini i zločinci ne doprini miru i suživotu u BiH.

Stvaranje tkz. zločinačke paradržave “Herceg-Bosne” je bilo protiv međunarodnog prava predstavljalo je sastavni dio agresije na državu BiH. Udruženim zločinačkim poduhvatom stvaraoci zločinačke paradržave “Herceg-Bosne” imali su namjeru državu BiH agresijom, ratnim zločinima i zločinama protiv čovječnosti razbiti i izdvojiti njene teritorije koje su po dogovoru iz 1939. između Cvetkovića i Mačeka bile označene kao hrvatske.

Radilo se o ratnom zločinu i zločinu protiv čovječnosti, te isticanje zastave te tvorevine znači kontinuitet zločina prema državi BiH drugim sredstvima. U smislu političke i vojne organizacije, herceg-bosanski agresivno genocidni politički projekt je reakcija a time i kopija republičko-srpskog projekta, i s obzirom na agresivne političke ciljeve i teritorijalne apetite u BiH, ali i s obzirom na mehanizme i strategije kojima se želio ostvariti taj agresivno genocidni politički projekt.

Taj srpsko-hrvatski udruženi zločinački projekt u i van BiH traje i danas, pod strateškim liderstvom Milorada Dodika i Dragana Čovića. Udruženi srpsko-hrvatski zločinački projekat je iredentistički i separatistički projekt. Politika koja se vodi s ciljem realizacije tog projekta je zločinačka. Projektanti i izvršioci tog udruženog zločinačkog projekta moraju biti zaustavljeni. Povlađivanje srpskom nacionalizmu, čija je dominantna struja neočetništvo i hrvatskom nacionalizmu, čija je dominantna struja neoustaštvo je neodrživo.

Moraju se sankcionisati jer predstavljaju egzistencijalnu prijetnju po opstanak BiH kao države. Krajnje je vrijeme za redefiniciju bosanskohercegovačke državne politike prema entitetu RS i tkz. Herceg-Bosni, kako bi se ti antibosanski projekti konačno zaustavili i poslali u historiju. Entitet RS i tkz. Herceg-Bosna su stvorili neprijateljsku, antibosansku i antievropsku ideju u kojoj i danas građani i narodi u i van BiH žive.

Odlukom Ustavnog suda FBiH od 20. novembra 1997. i 19. februara 1998. godine upotreba zastave kao simbola kantona je proglašena neustavnom. Ustavni sud je to presudio zajedno sa odlukom o neustavnosti imena kantona (Hercegbosanska županija), stoji u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

crna-hronika