ZASTUPNICA SMAJIĆ POTOPILA DODIKA: “Nije tačno da muslimani i hrišćani ne mogu živjeti u harmoniji!”

Visits: 751 Today: 2

Smajić je naglasila da Bosnu i Hercegovinu nisu skrojili stranci, već da ona kao politička zajednica, kao civilizacija, kao ime i simbol postoji više od hiljadu godina.

Begija Smajić, zastupnica poslaničke grupe Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska i potpredsjednica Stranke za Bosnu i Hercegovinu reagovala je na današnju izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da je BiH primjer kako muslimani i hrišćani ne mogu naći koegzistenciju.

“Nije tačno da muslimani i hrišćani ne mogu živjeti u harmoniji. Dodik svjesno laže. Kao neko ko živi u Srebrenici, mjestu gdje je počinjen zločin genocida, svjedočim lijepoj harmoniji života Bošnjaka i Srba, djeca idu zajedno u škole i vrtiće, navijaju za iste klubove, igraju u istim klubovima, ljudi pomažu jedni drugima, koriste usluge jedni drugih, nego problem nastaje kada se iz svakodnevnog života uđe u život politike, jer političari svjesno stvaraju tenzije“, kazala je za Anadoliju Smajić i nastavila:

“Žalosna sam što se posebne sjednice ne sazivaju da raspravljamo o stvarnim problemima građana, kao što je poskupljenje, odlazak mladih ljudi, nabavka ogrijeva za penzionere koji su na rubu egzistencije. Entitet RS nije samo entitet Srba, srpskog jezika i pravoslavne vjere, već je i entitet Bošnjaka, bosanskog jezika i islamske vjere, kao i drugih naroda koji u njemu žive.“

Smajić je naglasila da Bosnu i Hercegovinu nisu skrojili stranci, već da ona kao politička zajednica, kao civilizacija, kao ime i simbol postoji više od hiljadu godina.

“Ovakvu kakva je danas odbranili su upravo sinovi Bosne i Hercegovine od onih koji danas čame u haškim zatvorima osuđeni za genocid i najteže ratne zločine. A, od ovog političkog prostaka i kabadahije Dodika mnogo je lakše odbraniti Bosnu i slobodu svih njenih građana bez obzira na vjeru, naciju i kulturu“, zaključila je Smajić.

Dodik se danas obratio poslanicima NSRS-a na posebnoj sjednici na kojoj se trebaju izjasniti o njegovom vetu za dodjeljivanje agremana njemačkom ambasadoru.

“Bosna i Hercegovina je primjer kako hrišćanska i muslimanska zajednica ne mogu naći koegzistenciju“, rekao je Dodik u obraćanju Narodnoj skupštini Republike Srpske.

patriote-bosne.com