NA GRANICI SU NAS PEGLALI KAO ŽIVOTINJE, OVO NIKAD NISMO DOŽIVJELI: BH. DRŽAVLJANI OGORČENI GRANIČARIMA IZ SUSJEDSTVA

Visits: 676 Today: 1

Jedinstven i poseban je to trenutak s obzirom da ste udaljeni od svoje domovine i voljenih osoba i imate tek nekoliko dana kojih možete provesti s njima. Pod tim dojmom i želja je veća da što prije stignete u svoju zemlju.

Na našu adresu stižu brojne pritužbe zbog gužvi na granicama, postalo je i ouobičajeno da se dogode s obzirom da za kratko vrijeme svi pokušavaju ući u BiH.

Gužve su razumljive ali, prema brojnim pritužbama koje su stigle na našu adresu, najveći problem im predstavlja što čekanje nije opravdano.

Ja sam jučer doputovala iz Njemačke. na prijelazu Gunja kod Brčkog smo čekali četiri sata kilometar i po. Hrvati su nas kao životinje peglali, ljudi narod s djecom nemaju gdje, WC udaljen dva kilometra, noć, hladno pred praznike – kaže jedna čitateljka (ime i prezime poznato redakciji).
AUSTRIJA I SLOVENIJA SU NAS PUSTILI

Unatoč čekanju od četiri sata i njihovom pozdravu nisu dobili nikakav odgovor.

Kad smo došli na granicu policajka pjevuši mi joj rekli dobro veče ili dobro jutro ona ništa hladna. Ovo je neviđeno. Austrija i Slovenija su nas pustili, samo su mahnuli.
Da li ćemo se opametiti i uzvratiti istom mjerom pa da vide dokle mogu. To je ulaz prema Bosni i Hercegovini. Strašno jedno iskustvo koje nismo za života doživjeli. U prosjeku su mi pet puta puštali automobil kao da je osmišljeno tako – kazala je.
(E. F.)

svjetlo-dunjaluka