Tvoj osmijeh je tvoja sadaka

Visits: 635 Today: 2

Tvoj osmijeh u lice tvom bratu tebi je sadaka. (hadis)
OSMIJEH

Čarobnim osmijehom pretplaćamo se za ljubav i dajemo najljepšu posjetnicu. Stoga se osmijehni svome bratu prvog trenutka kad ga sretneš i ne kolebaj se, jer je i „tvoj osmijeh pred tvojim bratom sadaka“. Potrudi se da tvoj osmijeh bude iskren, nedvosmislen i ugodan, jer njime kupuješ milione srca. Ljudi neće zaboraviti taj osmijeh koji ti lebdi na obrazima, jer su u njemu nada, povjerenje, osjećanja, ljubav i optimizam.

LIJEPA RIJEČ

Govori polahko, blago i pažljivo. Izaberi riječi koje upućuju na slogu i mir. Pohvali svoga prijatelja i čini dovu za njega. Izbjegavaj riječi kojima se iskazuju ponos, hvalisanje, podsmijeh i podrugljivost, jer one odvode u poniženje i pad, njima umanjuješ svoj ugled, rušiš svoju vrijednost i postaješ izvor mržnje i pokude.

SKROMNOST

Život je kratak, i svi smo prolazni. Svi smo od jednog oca i majke. Za svoje nadarenosti nemamo nikakve zasluge, one su Allahov dar. Stoga budi skroman i ponizan, pogni glavu pred Svemoćnim, jer si od prašine nastao, po prašini hodiš i u prašinu ćeš biti ukopan. Nemoj se uzdizati nad ljudima, oni će te poniziti i zamrziti. Daj im priliku da se raduju svojim uspjesima i budi im pristupalan, pa ćeš biti omiljen kod njih.

NESEBIČNOST

Budi nesebičan, jer plemeniti daju prednost drugima nad samim sobom. Tvoja hrana ukusnija je u tuđem stomaku nego u tvom, a tvoja odjeća na drugome ljepša je nego na tebi. Nemoj se vezivati za stvari i predmete. Založi, u ime Allaha dž.š. svoju čast, svoj ugled, svoju hranu, svoj imetak i svoje vrijeme kako bi pomogao ljudima. Ti ćeš biti najsretniji!

SLUŠANJE

Pažljivo slušaj sagovornika. Okreni se prema njemu i slušaj šta govori. Ne prekidaj ga i nemoj da ti nešto odvraća pažnju. Podari mu i svoj sluh i vid sve dok ne kaže šta želi. Samo ako ga budeš slušao, pridobićeš ga i steći njegovo poštovanje. Imaš jedan jezik a dva uha pa slušaj dvostruko više nego što govoriš. Pruži priliku svome prijatelju da govori o sebi, omogući mu da se govoreći olakša i rastereti.

Izbor: ”Mapa Puta”

Autor: Aid El-Karni

Za Akos.ba pripremila: Edina Mudželet