Tragedija u Sloveniji: Državljane BiH udario voz, dvojica poginula

Visits: 519 Today: 2

U teškoj nesreći kod Postojne, u kojoj je putnički voz juče naletio na grupu radnika slovenačkih Željeznica, stradala su dva državljana BiH, porijeklom iz Teslića.

Riječ je, nezvanično, o Novi Iliću, porijeklom iz Čečave te Borislavu Bogdaniću iz Rastuše, koji su sa porodicama bili nastanjeni u Sloveniji.

Kako je Matjaž Kranjc, direktor infrastrukture u Slovenačkim željeznicama, jučer objasnio, još dva zaposlena su zadobila teške povrede, dok pet preostalih radnika nije povrijeđeno.

Mediji prenose da se uzrok nesreće još uvijek istražuju, ali prema prvim informacijama, radnici nisu bili obaviješteni o dolasku voza.

Kako prenose mediji, jedan od povrijeđenih radnika je Zoran Đukanović iz Ukrinice, koji nije životno ugrožen, a postoje naznake da je i drugi povrijeđeni sa ovih prostora.

Inače, u grupi koja je radila na pruzi, gotovo svi radnici su porijeklom iz Čečave, Rastuše ili Ukrinice.

Kranjc je objasnio da je radna grupa na pruzi između Postojne i Prestranka prijavljena u 7.40 sati, a oko 9.20 sati, u njih je udario putnički voz koji je išao iz Ljubljane za Sežanu.

“Grupa o dolasku voza, prema našim prvim informacijama, nije bila obavještena”, kazao je prethodno Kranjc.

Tom prilikom je istakao da će se sprovesti istraga protokola signalizacije bezbjednosnih uređaja i razgovora GSMR-sistema, gdje su razgovori snimljeni te da će nakon istrage biti poznato šta je uzrok teške nesreće, pišu Nezavisne.

Na pruzi je, naveli su iz policije, bilo osam zaposlenih, pored radnika i čuvara radne grupe.

Radiosarajevo.ba