Rijetki je jedu ali ova žitarica ima brojne dobrobiti za zdravlje

Visits: 391 Today: 2

Nutritivno bogatstvo ječma
Ova skromna žitarica izvrstan je izvor vlakana, vitamina i minerala. Vlakna u ječmu, naročito beta-glukani, povezuju se s raznim zdravstvenim dobrobitima, uključujući poboljšano zdravlje srca i niži nivo holesterola.Osim toga, ječam je dobar izvor esencijalnih nutrijenata poput mangana, selena i vitamina B, koji doprinose općem blagostanju. Ipak, treba biti oprezan jer ova žitarica sadrži gluten stoga ako ste osoba s celijakijom ili ste osjetljivi na gluten, ovu biste namirnicu strogo trebali izbjegavati te je zamijeniti s nekom drugom, dozvoljenom žitaricom.

Snižava krvni pritisak: Uz to, otkriven je još jedan benefit ječma. Naime, ova namirnica može biti dobar saveznik u smanjenju krvnog pritiska. Studije su otkrile da je još jedna prednost beta-glukana njegova sposobnost snižavanja sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska.

Istraživači su otkrili da prehrana bogata beta-glukanom smanjuje sistolički krvni pritisak za 2,9 miligrama žive (mm Hg) i dijastolički krvni pritisak za 1,5 mm Hg.

Potiče probavu: Visok sadržaj vlakana u ječmu čini ga dobrim izborom za zdravlje probavnog sistema i to kroz sljedeće:

Podržava zdrav crijevni mikrobiom
Smanjuje rizik od raka debelog crijeva
Smanjuje rizik od upalne bolesti crijeva
Sprečava zatvor
Može smanjiti nivo glukoze u krvi kod onih s tipom 2 dijabetesa

Studije su otkrile da su prehrambena vlakna, posebno ona u ječmenom beta-glukanu, među najučinkovitijim namirnicama za smanjenje nivoa glukoze nakon obroka. Studija je istraživala učinak beta-glukana ječma na sudionike s normalnom tolerancijom glukoze i one s dijabetesom tipa 2. Sudionici su jeli ili samu bijelu rižu ili bijelu rižu pomiješanu s ječmom. Istraživači su otkrili da je nakon jela mješavine ječma razina glukoze kod sudionika značajno smanjena u usporedbi s grupom koja je jela bijelu rižu, piše Živim.

200 grama kuhanog ječma sadrži oko:

Kalorije: 193
Proteini: 3,5 grama (g)
Ugljikohidrati: 44 g
Vlakna: 6 g
Kalcij: 17 miligrama (mg)
Željezo: 2 mg
Magnezij: 34,5 mg
Fosfor: 85 mg
Kalij: 146 mg
Folat: 25 mikrograma (mcg)

Radiosarajevo.ba