Stvari koje često radite u jutro koje mogu otežati vaše zdravlje

Visits: 650 Today: 3

emojte piti jutarnju kahvu na prazan stomak

Ozbiljni ovisnici o kofeinu čim izađu iz kreveta idu ravno do kuhinje i pripremaju za sebe gorku, crnu kafu, lifehack.org.

Ovakvo ponašanje stvara pustoš unutar vašeg prirodnog nivoa kortizola, tvrdi dr. Steven L. Miller, istraživač sa Dartmoutha. Miller povezuje ovu teoriju sa cirkadijskim ritmom proizvodnje kortizola, odnosno na jutarnji nivo kortizola, između 08:00-09:00. Pošto je kortizol u direktnoj vezi sa budnošću, nemojte piti tu prvu šolju kafe barem do 9 sati.

Nemojte kasno ustajati

U svom članku koji je objavljen u Harvard Business Review pod naslovom “The Early Bird Really Get The Worm” , biolog Christoph Randler piše da su “ljudi koji su aktivniji ujutro u boljoj poziciji za uspjeh u karijeri od onih koji su aktivniji i produktivniji u večernjim satima.”
Ustajanje ranije će vam također možda pomoći da ostvarite bolju životnu ravnotežu. Teško je izdvojiti vremena za sebe kada se svijet oko vas tako ubrzano kreće. Jutro može biti vrijeme mentalne jasnoće, da uz minimalan napor budete pogodni za kreativan rad, što je od suštinske važnosti za vaše mentalno zdravlje.

Nemojte produživati alarm

Dugme za produživanje alarma (snooze) je nastalo 1950-ih, ali tehnologija alarma je od tada znatno napredovala. Sada je uobičajeno za ljude da koriste svoje mobilne telefone kao svoj primarni alarm.

Koncept odgađanja alarma je kontroverzan. Dr. Robert S. Rosenberg je u intervjuu za CNN rekao: “Kada više puta odgađate alarm, radite dvije negativne stvari. Prvo, fragmentirate ono malo ekstra sna koje ćete dobiti tako da je taj san loše kvalitete. Drugo, stavljate sami sebe u novi ciklus sna koji nema dovoljno vremena da se završi. To može dovesti do uporne napetosti tokom dana.”
Nema sumnje da odgađanje alarma kvari vaš cirkadijski ciklus i otežava da se osjećate budnim u toku dana.

Ne napuštajte stan bez pravog doručka

Postoje beskrajne teorije o doručku. Da li da popijem Whey Shake, visoko proteinski Smoothy, ili da jedem samo integralne žitarice? Kratak odgovor je da nije bitno. Samo pojedi nešto zdravo.

Prema analizi American Heart Association, muškarci koji preskaču doručak imaju 27% veći rizik od srčanih bolesti u poređenju sa muškarcima koji to ne rade. Jedan članak u International Journal of Food and Nutrition je iznio zaključak da pojedinci koji konzumiraju žiratice za doručak svaki dan su manje depresivni, manje emotivno uznemireni i imaju niži nivo percepcije stresa od onih koji preskaču doručak.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić