NAŠA PRIČA: BiH je jedina “pametna” zemlja u vrijeme pandemije

Visits: 507 Today: 2

Da li je Bosna i Hercegovina je jedina “pametna” zemlje u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom u odnosu na ostale zemlje svijeta. Možda i nije, ali spasio nas je Ustavni sud BiH koji je preuzeo zakone bivše SFR Jugoslavije.

Pored Zakona preuzetih od bivše države, spasio nas je (ne)rad političara u Bosni i Hercegovini koji su napravili jednu jedinu pravu stvar za građane BiH. To je, dakako, (ne)rad Parlamenta BiH.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH na početku pandemije uvela je trijažne šatore na granicama BiH koji nisu bili dugoročnog vijeka, koji su, također bili protiv Zakona. BiH jedina zemlja u Europi koja je napravila takav lapsus.

Zahvaljujući (ne)radu Parlamenta BiH Zakon u BiH uključujući oba entiteta nije izmjenio Zakone vezane za pandemiju, odnosno zaraznih bolesti, što je dovelo do toga da vakcine nisu registrirane u BiH, a samim time, nisu u mogućnosti donositi drastične Odluke vezane za pandemiju kao ostatak posrnule Europe ali i svijeta. Jedino moguće je donositi preporuke koje nisu obavezujuće.

Hvala im za to. Zaista, hvala im na njihovom (ne)radu jer su nas spasili s obzirom da državljani BiH na radu u EU zemljama mogu dolaziti u svoju domovinu kako bi posjetili porodicu i odmorili mozak od svih pravila vezanih za koronavirus.

Ali, Vlada FBiH pokušala je uvesti obavezno 3G pravilo na granicama, samim tim i u javnim kao i privatnim sektorima što im, hvala Bogu, nije uspjelo zahvaljujući Mirnesu Ajanoviću koji izvrsno poznaje Ustavna prava i Zakone BiH.

Sigurno, u BiH neće biti uvođenja drastičnih pravila jer ne dozvoljava Ustavni sud BiH.

Dakako, na statistikama smrtnosti u vrijeme pandemije BiH je u samom vrhu ali to ne znači da je zaista tako jer iz iskustva znamo (ne tvrdimo) da su se razne smrti u BiH pripisivala statistikama po nazivu: “Preminuo/la od koronavirusa”.

Mi sami, ali i mnogi pratitelji portala GPMaljevac.COM jedva čekamo godišnji odmor u BiH kako bismo se konačno otpustili i zaboravili na sve životne probleme koje trenutno imamo usljed pandemije izazvane koronavirusom, posebno one probleme sa raznim pravilima poput FFP2 maski, obavezne distace i drugog.

Han, stan, čekaj – ne prilazi, nemaš maske.