Saudin Sivro: ‘Vrijeme je za uzbunu. Učenici u školama u Sarajevu koriste snus i nikotinske vrećice’

Visits: 482 Today: 2

U osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo već duže vrijeme među učenicima, slobodno se dijeli ovisnička i zabranjena droga – snus, navodno predstavljena kao duhan u tabletama ili vrećicama koji se stavlja ispod usne. U jednoj vrećici može sadržavati količinu 20 cigareta.

Zabrinjava da su konzumenti i učenici srednjih, ali i osnovnih škola. Korištenje snusa izaziva kancerogene bolesti, prije svega, usta i grla, a povećava i rizik za nastanak srčanih oboljenja i moždanog udara. Jedna kutija snusa u prosjeku sadrži 60 miligrama nikotina, što odgovara nikotinu iz tri kutije cigareta.

Nikotinske vrećice različitih okusa, koje osim euforičnih, dovode i u stanja opijenosti, postale su veoma atraktivne i među učenicima srednjih škola u Kantonu Sarajevo, pa i šire u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovaj proizvod, poznatiji kao snus, dostupan je skoro na svakoj trafici, u tobacco shopu ili na benzinskoj pumpi.

Informacija od Vijeća roditelja
Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je i Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

“Od Vijeća roditelja sam već dobio ovu informacije. Nisam dobio informaciju od nastavnika, nego od roditelja. Vijeće roditelja, inače, kroz svoje kanale informisanja je skrenulo pažnju svim roditeljima na ovu negativnu pojavu u našem društvu”, priča nam Sivro.

Saudin SivroFoto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Saudin Sivro
Nekadašnje društvene igre među maloljetnicima, danas mijenjaju snus i nikotinske vrećice. Prvu varijantu odlikuju mala i okrugla šarena pakovanja, s naznakom prijatnih aroma i bez upozorenja po zdravstvene posljedice. Lako je dostupan u trgovinama, koje se, nerijetko, nalaze u blizini škola.

“Pojedini roditelji su već izrazili zabrinutost, zbog toga što resorno ministarstvo ne poduzima adekvatne aktivnosti po ovom pitanju”, dodaje Sivro.

Dodaje da su roditelji zabrinuti, traže hitnu reakciju nadležnih. Postoji i strah, i to – veliki.

“Ima velikog razloga za strah. Ovdje se radi o vrlo opasnim materijama koji mogu uzrokovati velike i trajne posljedice na zdravlja naše djece. Moramo reagirati – odmah”, kaže Sivro.

Na naše pitanje koliko su snus i nikotinske vrećice rasprostranjene u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, Sivro kaže:

“Nisam u toku koliko je rasprostranjeno, ali sam dobio upozorenja roditelja iz nekoliko sarajevskih škola iz srednjeg i osnovnog obrazovanja. Istina, više iz srednjih škola.”

Opasnosti – ispadanje zuba i različiti karcinomi
Sivro je pojasnio i primjenu…

“Stavljanjem ove nikotinske vrećice između usne i desni, topi se njegov sadržaj koji na taj način ulazi u krvotok i može da izazove brojna oštećenja organa, od usne duplje, do ispadanja zuba, do različitih oblika karcinoma. No, bez obzira na to, ovaj proizvod, ipak, nije na listi zabranjenih. Moramo reagirati odmah. Vrijeme je za uzbunu”, kaže Sivro.

Proizvod zabranjen širom Europske unije, u BiH – dostupan
Proizvod koji je zabranjen širom Europske unije, u BiH je dostupan i najmlađima.

No, za prodaju duhanskih proizvoda maloljetnim osobama predviđene su kazne u iznosu od dvije do pet hiljada maraka za pravna lica.

Pitanje bez odgovora je kako učenici uspijevaju nabaviti snus?

Radiosarajevo.ba