Biljka koja se koristila u narodnoj medicini: Umiruje bolne zglobove i mišiće

Visits: 434 Today: 1

Ljekovita svojstva gaveza poznata su još od drevnih kultura, gdje se koristio za zacjeljivanje rana, a narodi su ga primjenjivali u narodnoj medicini. Napitak od listova i korijena gaveza bili su popularni za unutrašnju i vanjsku upotrebu.

Mnogi preparati s gavezom, poput masti i gelova, koriste se isključivo na neoštećenoj koži, zbog njegovog prepoznatljivog crnog korijena i protuupalnih svojstava.

Gavez se koristi u farmaciji i prirodnoj kozmetici, posebno koristeći ljekoviti krhki korijen s crnom korom, nazvan crni gavez.

Ovaj korijen ima široku primjenu, od saniranja ozljeda do ublažavanja bolova u zglobovima i mišićima, te smanjenja pojave hemoroida, proširenih vena i modrica. Također, pomaže u smanjenju velikih ožiljaka.

Važno je napomenuti da su klinička istraživanja potvrdila ljekovito djelovanje gaveza, a agencije poput američke FDA i njemačke komisije “E” smatraju ga potpuno sigurnim za vanjsku upotrebu u obliku krema, gelova, prašaka i tinktura.

Masti od gaveza nanose se isključivo na neoštećene dijelove kože tri do četiri puta dnevno, a ruke treba oprati nakon primjene.

Treba biti oprezan jer preparate ne smijemo uzimati oralno, a niti koristiti na oštećenoj koži, otvorenim ranama ili tokom trudnoće i dojenja. Ograničenje primjene masti od gaveza nakon četiri do šest sedmica također je važno pridržavati se radi očuvanja zdravlja.

Radiosarajevo.ba