San oca koji je rastužio mnoge ” Sanjao sam da će mi sin biti šehid “

Visits: 1279 Today: 2

San oca koji je rastužio mnoge ” Sanjao sam da će mi sin biti šehid “

Pravi i istinski šehid je onaj koji pogine boreći se na Allahovom putu. Aktivno se suprostaviti sijačima zla i nasilja i pri tome založiti svoj život u odbrani tih najčasnijih vrijednosti, znači biti šehid i ovoga i onoga svijeta. Za ovakve šehide Allah, dž.š., u Kur’anu časnom kaže: Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovom putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara Svoga. Šehidi idu u Džennet, oni su u društvu Allahovih poslanika i Allahovih miljenika, njima su svi grijesi oprošteni osim materijalnog duga prema drugim ljudima koji trebaju izmiriti njihovi nasljednici, pišu Novi horizonti.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

 

PROČITAJTE JOŠ: General Izet Nanić – “I poslije rata je rat!”
Izet Nanić rođen je u Bužimu 4.oktobra 1965. godine.Srednju vojnu školu završio je u Zagrebu 1984., Vojnu akademiju u Zagrebu 1987.godine.Godine 1992. Formirao je 105. udarnu bužimsku krajišku brigadu, kasnije čuvenu 505. vitešku motorizovanu brigadu koja je izrasla u najelitniju jedinicu Armije RBIH.Poginuoje 5.avgusta 1995. godine u rejonu Ćorkovača. Odlikovan je za života ratni priznanjem „Zlatni ljiljan“ 1994. godine,a posthumno 1998.godine dobio Orden heroja oslobodilačkog rata i unaprijeđen u čin brigadnog generala. Iz braka sa Safijom dobio je troje djece kćerku Izetu i sinove Nevzeta i Ibrahima.

 

Bužim u ratu i nakon rata, posebno ratnici skoro religiozno drže do svog neprežaljenog komandanta.Bog pa Nanić,važilo je u ratu, važi i danas. Na jednom betonskom zidu u centru Nanićev portret sa ljiljanima i stihovi „Dok postoji ovog svijeta , zaklinje se 505-ta, ako Bog da, biće naša BiH“. Snažnije od betona, jače od dijamanta i danas govori šta je za nekadašnju kasabu i krupsku mjesnu zajednicu učahurenu među stotinama visova značio i znači Komandant i njegovi borci.
ljepota-islama