OTKUD TI U DŽENNETU? E, BRATE MOJ, OPROSTIO MI JE MOJ GOSPODAR! OPROSTIO MI JE ZBOG JEDNE STVARI. PROČITAJ I UZMI POUKU

Visits: 792 Today: 1

OTKUD TI U DŽENNETU? E, BRATE MOJ, OPROSTIO MI JE MOJ GOSPODAR! OPROSTIO MI JE ZBOG JEDNE STVARI. PROČITAJ I UZMI POUKU

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Cula sam ovih dana jednu neobicnu pricu, koja se nedavno desila ovdje, u gradu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa sam poželjela da je s vama podijelim. Pricu prenosi hatib jednog od mesdžida u ovom svetom gradu, uzimajuci je za temu džumanske hutbe. Naime, dogadaj se desio nedavno, a istinitost price svjedoci ovaj uvaženi hatib licno.

Njegov prijatelj je poznavao dva brata, mlade momke, ista ih je majka rodila, ali su bili razliciti. Jedan od njih je odabrao pravi put i svoje vrijeme, uglavnom, trošio u hajr.

Prisustvovao je halkama, islamskim predavanjima raznih šejhova, kada god bi bio u mogucnosti. Drugi, pak, svoje vrijeme je provodio sa neznalicama poput njega, u igri i zabavi i raznim haramima, da nas Allah sacuva nepokornosti Njemu! Medutim, imali su jedan automobil, koji su koristili obojica. Zamislite, kako uskladiti njihove tako razlicite aktivnosti, sa jednim automobilom!

Jedne prilike, ovaj prvi je otišao na predavanje jednog alima, naravno , autom. Drugi brat je ljutito upitao majku gdje je otišao, na što mu ona odgovori da je u mesdžidu, na predavanju. On, sav srdit, povika kako je imao nešto dogovoreno, i da mu auto treba. A samo Uzvišeni Allah zna šta je imao dogovoreno! Ljut na brata, jer mu je uzeo auto kad mu je bilo najpotrebnije, pitao je majku u kom je mesdžidu halka, i odmah požurio tamo. Ušao je u mesdžid i ugledao šejha u vrhu mesdžida, a oko njega puno ljudi. Tražio je pogledom svoga brata. Kada ga je ugledao, sjeo je u kraj mesdžida da saceka da šejh završi izlaganje. Kada je završio, prišao je bratu i odmah ga napao. Brat, onako dobrocudan i blage naravi, odmah mu dade kljuceve od auta. On uze kljuceve i ode. Više se nije vratio. Poginuo je u automobilskoj nesreci! Kako su, samo, danas ceste ovakve nesrece! I kakve, samo, cudne price možete cuti od onih koji ih svjedoce, o iznenadnom završetku života dobrih, a i loših ljudi! Tu su pouke, za one koji razmišljaju! Zamislite kakav završetak za ovog mladica! Zaista, niko od nas ne zna u kakvom trenutku ce mu melek smrti doci! Molim Allaha da nam podari lijep završetak!

 

Suze na svadbi – Gdje je moja majka? Gdje je sad kad mi toliko treba?
Preselio mu je brat, i treci dan nakon dženaze, usnio je cudan san. Sanja svoga brata u Džennetu i džennetskim ljepotama, lijep, nasmijan, zadovoljan.Pa ga upita zacudeno: ‘ Otkud ti u Džennetu? ‘ , na što mu on odgovori: ‘ E, brate moj, oprostio mi je moj Gospodar! Oprostio mi je zbog jedne stvari. Zbog one halke zikra, kojoj sam prisustvovao, cekajuci tebe! ‘ . Allahu Ekber!
Pa zar nije rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, onaj koji istinu govori:

“Allah ima meleke koji kruže putevima tražeci one koji cine zikr. Kada nadu ljude koji spominju Allaha, povicu:’Dodite onome što ste tražili’, pa ih obaviju svojim krilima sve do nebesa. Njihov Gospodar upita ih tada: ‘Šta govore Moji robovi?’ Oni odgovoriše:’Slave Te, velicaju, zahvaljuju Ti i hvale Te.’ Allah ce tada upitati: ‘Da li su Me vidjeli?’ Odovorit ce: ‘Da su Te vidjeli, još više bi Ti cinili ibadet, velicali Te i slavili.’ Upitat ce: ‘Šta traže od mene?’ Odgovorit ce: ‘Traže Ti Džennet.’ Upitat ce: ‘Jesu li ga vidjeli?’ Odgovorit ce: ‘Ne, tako nam Allaha, nisu ga vidjeli.’ Upitat ce: ‘A šta da su ga vidjeli?’ Reci ce: ‘Da su ga vidjeli, još bi više za njim žudjeli i još bi ga više tražili i željeli.’ Upitat ce: ‘Od cega zaštitu traže?’ Reci ce: ‘Od vatre.’ Upitat ce: ‘Jesu li je vidjeli?’ Odgovorit ce: ‘Ne, tako nam Allaha, nisu je vidjeli.’ Upitat ce: ‘A šta da su je vidjeli?’ Reci ce: ‘Da su je vijdeli, još bi više od nje bježali i još bi je se više bojali.’ Reci ce: ‘Uzimam vas za svjedoke da sam im oprostio.’

Neko od meleka ce tada reci: ‘Medu njima ima neki covjek koji nije od njih, nego je došao tu zbog neke potrebe.’ Reci ce: ‘Oni su narod s kojim niko ko sjedne ne može biti upropašten.’” (Buhari)

U Muslimovom rivajetu stoji: “…medu njima je jedan griješnik, naišao je i sjeo uz njih? ‘ Reci ce (Allah): ‘I njemu sam oprostio! Oni su narod s kojim niko ko sjedne ne može biti upropašten.”

ISLAMZIVOT

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!