SADA IH JE STRAH: POGLEDAJTE KAKVE SU NESREĆE ZADESILE ONE KOJI SU RUŠILI I GLEDALI RUŠENJE DŽAMIJA

Visits: 1417 Today: 1

SADA IH JE STRAH: POGLEDAJTE KAKVE SU NESREĆE ZADESILE ONE KOJI SU RUŠILI I GLEDALI RUŠENJE DŽAMIJA

Priča iz jednog podrinjskog mjesta u kojem su snage VRS pobile stanovništvo i srušile džamiju, a u kojem je jedan čovjek u pljački imao nesreću nije jedina u BiH.

Naime, u ovom slučaju čovjek koji je pokušao da pljačka oluke sa džamije doživio je saobraćajnu nesreću čim je izašao iz dvorišta porušene džamije.

Nakon što je ponovo pokušao, desila mu se slična nesreća, a nakon što je ostao nepokretan prestao je skrnaviti srušenu džamiju.

Širom Republike Srpske na čijem je teritoriju porušeno oko 600 džamija puno je primjera gdje su oni koji su rušili džamije doživjeli teške nesreće. Među onima koji su doživjeli nesreće su i oni koji su se radovali i gledali uništavanje džamija.

Mnogi od ovih ljudi su doživjeli teške nesreće, oboljeli su od opasnih bolesti, zadesile su ih tragedije u porodici, ili su im bliži članovi oboljeli od neizlječivih bolesti.

Među ovim ljudima koji su učestvovali u ovim nedjelima vlada strah, boje se, znaju šta su skrivili.

Svaki bosanac treba da se ponosi što su u Sarajevo sačuvane pravoslavna i katolička crkva, što su one u neposrednoj blizini sinagoge i džamije i što se isprepliće zvuk zvona i ezana, to je bogatstvo, a srušena Ferhadija džamija (zajedno sa svih drugih 600 džamija) u Banja Luci koja je ponovo sagrađena je civilizacijska sramota za one koji su to naredili, učinili i gledali.

Džamija je djelomično bila uništena eksplozivom 7. svibnja 1993. od strane nepoznatih srpskih nacionalista potpomaganih od vlasti Republike Srpske, kao dio sprovođenja politike etničkog čišćenja Bošnjaka. Nakon prvog rušenja, vlasti Republike Srpske su organizirale potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije. Ostaci ruševina su odvezeni na gradski deponij. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula. Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tijekom srbijanske agresije koja je trajala u RBiH od 1992. do 1995. Dan rušenja Ferhadije – 7. svibnja – u Bosni i Hercegovini je proglašen kao službeni Dan džamija.

cik-media.com