DUŽNOSTI MUSLIMANKE PREMA FIZIČKOM IZGLEDU

Visits: 661 Today: 1

Islam preporučuje da muslimani budu lijepog izgleda i plemenite vanjštine i da u svim segmentima života teže materijalnom i duhovnom prosperitetu. Zdravlje, ljepota i svježina tijela spadaju u stvari kojima islam posvećuje posebnu pažnju.Kao što islam podstiče muslimane općenito da budu i u tom pogledu istaknuti uzori meðu drugim ljudima, tako ženu muslimanku posebno podstiče da vodi računa o čistoći, ljepoti i zdravlju svoga tijela. čistota i plemenitost njene nutrine, satkane od imana, pretakat će se i na njen spoljašnji izgled koji će odisati čistoćom, zdravljem i ljepotom.Islam je oslobodio ženu mnogih odgovornosti i obaveza kojima je zadužio muškarca pa joj je tako omogućio da ima dovoljno vremena da se posveti njegovanju svoga tijela, te da se, postupajući sukladno propisima vjere islama, odlikuje urednošću i čistoćom. I kao što je zlatno pravilo u islamu da za svako dobro slijedi i nagrada, tako će i za održavanje higijene i urednosti muslimanka biti nagraðena.

Muslimanki je prioritet da vodi računa o svom spoljašnjem izgledu, tj. vitkosti svoga tijela i njegovoj urednosti. Svima nam je dobro poznato da se najčešće od pretjeranog konzumiranja hrane i pića pojavljuje gojaznost koja narušava izgled žene. Stoga će se muslimanka kada je u pitanju konzumiranje hrane pridržavati kur’ansko-hadiskih preporuka:

”Jedite i pijte, ali ne pretjerujte” (Kur’an, Ali Imran, 31);

”Sin Ademov neće napuniti goru posudu od svoga stomaka…” (hadis, Tirmizi).

Umjereno konzumiranje hrane i pića pomoći će muslimanki da održava vitkoću tijela, te će tako biti primamljivija svome mužu, što će biti uzrokom da je više voli i da mu time ujedno i pomogne da čuva svoj pogled i svoje stidno mjesto od onoga što je Allah Uzvišeni zabranio, čime će biti sudionik u nagradi koja slijedi za to.

Fizički izgled nije jedini razlog zbog kojeg se zasniva brak, ali njegovo održavanje doprinosi ljepšoj atmosferi bračnog života.

Pogrešno je shvatanje da nije ispravno uživanje i naslaðivanje tijelom svoga supružnika. Tjelesno uživanje islam nije u potpunosti zabranio, nego ga je samo ograničio. To ograničenje upravo jeste brak. U bračnoj zajednici naslaðivanje tijelom supružnika je ne samo dozvoljeno nego i za to slijedi nagrada. Ashabi su se čudili tome pa im je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pojasnio da za isti čin, ukoliko se uradi na zabranjen način, slijedi kazna, a isto tako ako se uradi na dozvoljen način slijedi nagrada.

Intimni odnosi supružnika bit će mnogo ljepši i harmoničniji ako se za to bolje pripreme, tj. očiste svoje tijelo i namirišu ga kako bi jedno kod drugog osjetili samo lijep miris. Stoga će muslimanka voditi računa o higijeni svojih usta i zuba, kako bi uvijek imala svjež i mirisan dah, i izbjegavat će konzumiranje hrane neprijatnog mirisa, postupajući u skladu sa preporukom Poslanika:

”Da se ne bojim da neću otežati svome ummetu, naredio bih im misvak (čišćenje zuba) prije svakog namaza.” (muttefekun alejhi)

”Onaj ko bude jeo bijeli i crveni luk…. neka se ne približava našoj džamiji…” (Muslim)

Ljepota muslimanke, njena nježnost, ženstvenost i elegancija moraju biti zaodjenuti velovima najljepših i najprijatnijih mirisa. Stoga muslimanka ne smije sebi dozvoliti da je supružnik izbjegava zbog ružnog zadaha i mirisa

Kosa je jedan od najljepših ukrasa žene. Lijepa i njegovana kosa čini ženu još ljepšom i privlačnijom. U današnje vrijeme mnogo je načina da se kosa održava čistom, sjajnom i lijepom, a ujedno i mirišljavom. Veličinu toga pojašnjava nam stav jednog dijela islamskih učenjaka koji su izdvojili ženu iz zabrane bojenja kose u crno ukoliko se to sviða njenom mužu i čini je ljepšom. Stoga muslimanka mora znati da je čista, sjajna i mirisna kosa faktor njene ljepote i privlačnosti

Svjesna muslimanka vodi računa o zdravlju, vitalnosti i ljepoti svoga tijela. Prakticiranje tjelesnih vježbi pomaže joj u održavanju kondicije tijela i doprinosi ljepoti njenog izgleda. Kako bi postigla vitkoću i elegantnost svoga tijela, prakticirat će tjelesne vježbe u odreðeno vrijeme i bit će ustrajna u tome, čime će postići da njeno tijelo bude vitko, zdravo i skladno. Prilikom prakticiranja tjelesnih vježbi muslimanka može koristiti razne naprave za vježbe koje može imati u svom domu.

Sve navedeno trebalo bi biti podsticaj muslimanki da vodi računa o čistoći, zdravlju i ljepoti svoga tijela kako bi time uljepšala svoj bračni život i postigla još veću ljubav i zadovoljstvo svoga muža.

U odnosu na muškarca, žena je odlikovana ljepšim izgledom tijela i ta ljepota nazire se na svakom njenom djeliću. Sve navedeno odnosi se na održavanje ljepote na koju ima pravo samo njen muž. Tijelo muslimanke nije bezvrijedno i za svakoga. Njena dužnost je da svoje ukrase sakrije od neznanaca i onih pred kojima se oni ne pokazuju. Njeno tijelo je dragulj u školjci – hidžabu.

Piše: Ikanović Muhamed
Izvor: minber.ba
Iznesite svoje mišljenje