PROF. SANIN MUSA: “ODGOVOR MLAĐAŠNOM, ALI NAMAZANOM STANIVUKOVIĆU”

Visits: 43 Today: 3

Ee, Stanivukoviću, da malo ponovimo lekcije i obnovimo gradivo…
Bosna je bila država duugo prije nego što joj se u nazivu upisala i Hercegovina.
To je urađeno radi interesa katoličkog življa, u Hercegovini, i to tek nakon aneksije ovih prostora od strane Austro Ugarske, 1878., pa nadalje.

Isto kao što su se Srbi, tvoji preci kako kažeš, u Bosni, pisali i zvali Bošnjacima/Bošnjanima pravoslavnim, a Hrvati Bošnjacima/Bošnjanima katolicima.

Vi, pravoslavni to možete provjeriti kod Ilije Garašanina, u njegovom Načertaniju iz 1844., a katolici to mogu provjeriti, npr. u sarajevskoj Katedrali, pravljenoj 1887.
Tako da malobrojni svjesni ovoga kažu da je Hercegovina, u stvari, južna Bosna, i tako je zovu.
Insistiraš na izgovaranju imena Republika Srpska, a nikada ne izgovarate Bosna i Hercegovina. Za vas je ona uvijek Be i Ha, i samo to.

Nikada ti, Stanivukoviću, nećemo izgovoriti Republika Srpska! Od ’96. zagovaram da se ona može nazivati samo tzv. RS, ili bosanskohercegovački entitet RS.

Tvoj grad, Stanivukoviću, Banjaluka, u stvari stari je bošnjački grad, kojeg su Bošnjaci sami branili i ginuli za njega, protiv najvećih svjetskih sila, npr. 1737., protiv Austrijske monarhije/Habsburgovaca, i zamisli pobijediše Bošnjaci sami najveću evropsku silu tog vremena…tada Stanivukoviću tvojih predaka tu nije bilo.
Oni se naseljavaju tek od 1918. po Banjaluci u jednom od mnogobrojnih perfidnih planova i igara oduzimanja zemlje i imetka Bošnjacima, a dodjele istog Srbima, tada tzv. Solunašima bezemljašima. Naročito su ti sunarodnjaci po Banjaluci naseljavani nakon zemljotresa 1969.
To što Sarajevu šalješ Lgbt paradu, kažeš kako to nije u tradiciji tvoga naroda, podsjeti me…Kačavenda, da li je on ono bio pravoslavni sveštenik?!

Premijerka države kojoj težite, Srbija, zar joj premijerka nije lezbejka, a sve je više dokaza da im je i predsjednik gej?!

S vama Stanivukovića treba razgovarati samo jezikom koji razumijete…
Do sada je ovaj bošnjački narod šutio, i blago vam i mlitavo odgovarao.
Zato ste se tako raspištoljili.

Ali, vjeruj mi, stanje se mijenja.
Dobićete uskoro ravnopravne takmace i sugovornike koji će vas ubijati u pojam i ponižavati činjenicama i argumentima, stavovima i dostojanstvom, isto kao što vi to decenijama radite ovom napaćenom narodu, po sarajevskim tv postajama.

Sanin Musa
BNS-V.N.D.