PROBLEMI SA ŠTITNOM ŽLIJEZDOM UPUĆUJU NA SIHIR U 70-80 % SLUČAJEVA

Visits: 7092 Today: 3

⭕️ PROBLEMI SA ŠTITNOM ŽLIJEZDOM UPUĆUJU NA SIHIR U 70-80 % SLUČAJEVA A PREKO POLA OBOLJELIH ŽENA OD ŠTITNE SU UJEDNO IMALE CISTE NA JAJNICIMA ILI MIOME NA MATERICI ILI NA GRUDIMA.
Osobama sa oboljelom štitnom žlijezdom preporučujem rukju za svaki slučaj. Rukja je bezbolna terapija a veoma cesto efikasna. Kao što pcela pravi med, tako i džini produciraju i koriste šlajm i gnjoj kako bi ubrzali ili usporili normalan rad štitne žlijezde, kako bi poremetili harmoniju hormona ili izazvali tzv. Hašimoto oboljenje.
Hormoni štitnjače
Glavni hormoni štitne žlijezde su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Pod nadzorom hipofize (hormon – TSH) i hipotalamusa (hormon – TRH) štitna žlijezda izlučuje T4 uz autoregulaciju pa se izlučivanje aktivira čim se smanji razina tog hormona u krvi.
T3 i T4 reguliraju intenzitet metabolizma u tijelu. Pri manjku hormona bazalni se metabolizam smanjuje 40%. Uz ta dva hormona štitna žlijezda izlučuje i kalcitonin, hormon koji sudjeluje u regulaciji koncentracije kalcijevih iona u tjelesnim tekućinama.
Za sintezu hormona štitne žlijezde potreban je jod. Jod dobivamo uglavnom iz hrane. Dovoljna količina joda je oko 50 mg godišnje. Nedovoljna količina joda dovodi do bolesti štitnjače kao što je gušavost. Kod ove bolesti štitnjača je povećana.

Fuad Abdullah Seferagic