Poznati datumi: Kada su u 2024. godini ramazan, Bajrami, Nova hidžretska godina…

Visits: 4392 Today: 1

A, prema ovim informacijama, prva teravija je 10. marta 2024. (nedjelja).

Sa akšamskim vremenom nastupa mjesec ramazan, te se prva teravija klanja to isto veče, što znači da je prvi dan ramazana 11. mart 2024. (ponedjeljak).

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimanke i muslimane. Post traje mjesec dana, od zore do zalaska sunca i ovo je “treći temelj islama”.

Lejletu-l-bedr – sjećanje na Bitku na Bedru – obilježit će se 26. marta 2024, a Lejletu-l-kadr 5. aprila 2024.

Lejletu-l-kadr je noć početka objavljivanja Kur’ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur’ana. To je “noć bolja od hiljadu mjeseci, a u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake”. U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur’ana, najveće milosti ikad darovane.

-Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice”, navodi se.

Prvi dan ramazanskog bajrama je 10. april 2024. (srijeda). Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Kurban-bajram je 16. juna 2024. (nedjelja), a Nova 1446. hidžretska godina 7. jula 2024; Dan Ašure – Jevmu-l-Ašura je 16. jula 2024 prenosi mahalla