POŠTUJ ŽENE SVIJETA/DUGI NOKTI IZMEĐU MEDICINE I ISLAMA: ŠTA SE KRIJE ISPOD NOKTIJU?

Visits: 903 Today: 1

Tokom menstruacije javlja se sljedeće: 1. Usporavanje plusa 2. Snižavanje temperature tijela 3. Snižavanje krvnog pritiska 4. Zadržavanje soli u tijelu što dovodi do nabubravanja nekih žlijezda (štitna), dovodi do otežanog disanja i tromosti u probavnom sistemu 5. Otežano disanje 6. Tupost osjetila i ljenost organa 7. Glavobolja i slabljenje živaca Zbog toga je šerijat, tokom menstrualnog ciklusa, oslobodio ženu od obavljanja tri od pet stubova islama, a to su stubovi za čije obavljanje je potreban napor; namaz, post i hadž. Jer samo činjenja ruku’a vodi ka smanjenju krvnog pritiska što može dovesti njen život u opasnost. Pa ako ju je vjera oslobodila 75% dužnosti tokom tog perioda, šta si ti učinio za nju?! Neki muškarci skloni su tome da se naljute ako se žena požali na bol ili joj se promijeni psihičko stanje, a on uopće ne zna da je menstrualni ciklus zapravo krvarenje koje može prouzrokovati smrt. Žena je tokom cijelog ciklusa izložena općem opadanju pritiska, što dovodi njen život u opasnost prilikom umora ili šoka. Sve su to patnje žena tokom njihovog života, a da ne govorimo o bolu, umoru i lošem raspoloženju. Šta onda tek reći o trudnoći i porođaju??? Dijete doji i crpi kalcij iz majčinih kostiju i zubi da bi odraslo, stavilo nogu na nogu i reklo: ”Žena ima pola pameti!” Zar se nisi upitao kako se tvoja pamet upotpunila?! Priredila: Merjem H. Kapo, Sarajevo Akos.bA

DUGI NOKTI IZMEĐU MEDICINE I ISLAMA: ŠTA SE KRIJE ISPOD NOKTIJU?

Piše: Dr. Muhamed Nezar ed-Dakar

Fizička ljepota je relativna, ona se može istaći na više načina, ali nikako ne oslikava unutrašnju stranu čovjeka. U islamu ljepota ima svoje istaknuto mjesto, čak islam podstiče ženu da njeguje svoju fizičku i duhovnu stranu, da se dotjeruje i ukrašava, a jedna sura u Kur’anu nosi naziv Ukrasi (Ez-Zuhruf) .

Međutim, u današnje vrijeme rašireno je mišljenje da se pojam ljepote oslikava na sasvim pogrešan način, posebno kod žena koje u mnogim slučajevima pridaju veliku važnost sekundarnim stvarima u odnosu na primarne ne razmišljajući pri tome o posljedicama takvog promišljanja. Slijedeći običaje koje nude drugi, posebno Zapad, danas se pod pojmom ljepote slijede postulati koji su u potpunoj koliziji s ljepotom. Najbolji primjer toga jeste raširenost tetovaže, dugi nokti, nošenje metalnih predmeta na izbušenoj koži itd. Ove pojave u potpunoj su suprotnosti s pojmom ljepote koji nudi islam, stoga što se time skrnavi ljepota svakog čovjeka, jer ovakvo shvatanje ljepote u mnogome odgovara životinjama (žigosanje, nošenje metalnih dijelova, pandže itd.).

U tekstu koji slijedi ukazat ćemo na vrlo raširenu pojavu dugih nokata, posebno kod žena, i to je u potpunoj suprotnosti s ljepotom koju treba posjedovati svaka žena. Iako je ovaj oblik isticanja ljepote stigao do nas sa Zapada, mi nećemo na ovom mjestu diskutirati o ovoj temi na način zašto je Zapad “zaljubljen” u duge nokte koji više nalikuju pandžama, i zašto ih drugi u tome slijede. Naime, drugima su tako dugi nokti lijepi samo zato što predstavljaju modu sa Zapada, kulturu jednog podneblja koja prijeti da zavlada ostalim kulturama svijeta.

Međutim, svakom muslimanu treba biti ružno i neprihvatljivo sve ono što Vjerozakon smatra ružnim, a lijepo ono što je po vjeri lijepo i dozvoljeno. Osim toga, i Poslanik, a.s., izrazio se o tome riječima: “Allah je lijep i voli ljepotu.”

Božiji Poslanik, upućivač ummeta, zabranio nam je duge nokte. Od Abdullah ibn Omera r.a., prenosi se da je Poslanik, a. s., rekao: “Urođeno svojstvo svakog muslimana jeste da brije stidna mjesta, obrezuje nokte i potkresava brkove. (Buhari)

U drugom hadisu navodi se da je Poslanik, a.s. rekao: “Obrezujte nokte jer se šejtan nastanjuje na dio koji nije odsječen.” Od Enesa ibn Malika r.a., se prenosi da je Poslanik odredio vremenski raspon za obrezivanje nokata, brijanje stidnih mjesta i potkresavanje brkova, konstatirajući da taj raspon ne treba prekoračivati 40 dana.

Od Aiše, r.a., se prenosi da je Poslanik, a. s., rekao: “Ko obreže nokte petkom bit će sačuvan od lošeg.” (Taberani u djelu Evsat)

Dakle, Poslanikov zakon je postavio dvije vremenske granice kojima se određuje obrezivanja nokata; da se ne prekoračuje period od 40 dana, kao maksimalna odrednica, i da se obrezuju petkom, dakle svakih sedam dana, kao najmanja odrednica.

STAV ISLAMA PREMA DUGIM NOKTIMA

Neobrezivanje nokata, namjerno ili iz neznanja, njegujući ih do te mjere da nalikuju pandžama i smatrajući ih modom, jeste ustvari vrlo loša osobina i u suprotnosti je s prirodom čovjeka koju je ustanovio islam.1.

Dugi nokti onemogućavaju da voda dospije do vrhova prstiju pri pranju ili uzimanju abdesta, ali i sami po sebi nisu svojstveni muslimanu, jer više nalikuju grabljivim životinjama s pandžama.

U svojoj studiji koju su na Svjetskom kongresu o islamskoj medicini priložila dva islamska naučnika, dr. Jahja el-Havadži i dr. Ahmed Abdulemir, konstatira se da je obrezivanje noktiju u potpunosti sa stavom islamskog prava prema ljepoti i ukrasima. Između ostalog, nokat koji strši od vrha prsta nema nikakvu korist osim štete, i ova dva učenjaka štetnosti dugih nokata sažimaju na slijedeće:

prvo: između noktiju, od vrha nokta pa do vrha prstiju, sakupljaju se prljavština, bakterije i drugi uzročnici infektivnih bolesti. Naročito se na ovom dijelu sakuplja nečist koju je vrlo teško odstraniti; dolazi do gnjilenja i neugodnog mirisa, a to je ujedno i izvor bolestima koje nastaju preko usta, prije svega, stomačne bolesti, dizenterije, upale crijeva itd. Naročito ako znamo da su žene te koje uglavnom pripremaju hranu, samim time moguće je da je zaprljaju virusima nataloženim ispod nokata;

drugo: vrhovi nokata također su opasni zbog oštrine, tako da osoba može nauditi sebi ili nekome drugom, kao naprimjer ozlijediti oko i slično. Osim toga sa svakim povećanjem nokta prst teže funkcioniše, pojavljuju se prepreke s kojima se susreću prsti s dugim noktima, kao što.je, naprimjer, pritisak kojem su izloženi u dodiru s krutim predmetom, potom mogućnost da se zapale, ili pak jednostavno zbog svoje dužine savijaju se, nalikujući na pandže, ili se pjavljuju rasjekline na njima.

Savremene medicinske studije ukazuju da površinu ispod nokata ne možemo sterilizirati. Zato se ispod njih moraju pojavljivati virusi bez obzira koliko se prali. Knjige iz hirurgije ukazuju da hirurzi i medicinske sestre u operacionim salama trebaju imati obrezane nokte kako se bakterije s njih ne bi prenijele na ranu koju operiraju i time je zarazili.

Ukratko, poslanički poziv da se nokti redovno obrezuju vrlo je jasan, a navedene smjernice podudaraju se s preventivnom medicinom i općim zdravstvenim pravilima koji potvrđuju da dugi nokti samo mogu štetiti čovjekovom tijelu i zdravlju.

Fusnote:

1. Nokti su zapravo jedan dio epiderme, dakle gornjeg dijela kože i sastoje se uglavnom od jednog tipa proteina, tzv. keratina. Nokti rastu prosječnom brzinom od 1 mm sedmično, i oko 7 mjeseci je potrebno za ponovno izrastanje nokta ako je on izgubljen. Kaže se da su nokti odraz našeg zdravlja, i nepravilnosti i promjene na noktima često su rezultat nedostatka nekog nutrijenta. Evo nekih poremećaja:

– nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina e uzrokuje zanokticu, bijela pruga preko nokta ukazuje na nedostatak proteina;

– nedostatak vitamina A i kalcija uzrokuju suhoću i lomljivost; nedostatak B vitamina uzrokuje lomljivost s horizontalnim i vertikalnim brazdama;

– nedostatak vitamina B 12 vodi do povećane suhoće, vrlo zaokruženih i zavinutih krajeva noktiju i tamnih noktiju;

– nedostatak željeza može izazvati pojavu noktiju kao žlica (konkavan izgled) i/ili vertikalne brazde; nedostatak cinka može uzrokovati razvoj bijelih tačkica na noktu;

– nedostatak “prijateljskih” bakterija Oaktobacila) u tijelu može rezultirati u porastu gljivica ispod i oko nokta;

– nedovoljno HCl doprinosi nastanku lomljivih i listajućih noktiju.

Za zdrave nokte treba unositi dovoljno kvalitetnih proteina ili uzimati prroteinske dodatke. Jedite žitarice, mahunarke, zob, orahe i sjemenke. Jaja su također dobar izvor proteina, osim ako nemate visok holesterol. Neka vaša prehrana bude sastavljena od svježeg voća i sirovog povrća, da biste osigurali dovoljno vitamina, minerala i enzima. Jedite hranu koja je bogata sumporom i silikonom, kao npr. brokule, ribe, luk i alge. U prehranu treba uključiti namirnice koje su bogate biotinom, kao npr. sojino brašno i puno zrno žitarica. Za zdrave i lijepe nokte treba piti i mnogo vode ili tekućine. Raskoli i lomovi u noktima mogu nastati zbog nedovoljno tekućine. Dobro bi bilo dnevno piti svježi sok od 1nrkve, on je bogat kalcijem i fosforom i jako je dobar za jačanje noktiju. (Za dodatna pojašnjenja pogledati www.tegobe.com-op.prev)

Preuzeto iz knjige: “Kur’an i medicina”

Autor: Dr. Halid Faik el-Ubejdi

Autor na vrlo razumljiv i fascinantan način izlaže brojna čuda zadnje Allahove objave, u ketegoriji medicine. Preporučeno svim daijama i ljudima od medicinske struke.

Tvrdi povez, cijena: 20 KM

Narudžbe na tel 061 757 652

Akos.bA