OVO NISMO ZNALI: ZAŠTO JE ZABRANJENO SMIJANJE NA FOTOGRAFIJI ZA PASOŠ I OSTALA LIČNA DOKUMENTA?

Visits: 914 Today: 1

Slikovni rezultat za Ovo nismo znali: Zašto je zabranjeno smijanje na fotografiji za pasoš i ostala lična dokumenta?

Ako ste mislili da je zabrana smijanja ili nošenja naočala želja službenika koji vam prave pasoš, grdno ste se prevarili.

Svi novi pasoši u sebi sadrže čip u kojem su smještene biometrijske informacije o vama koje su izvedene iz fotografije, a upravo to je glavni razlog zbog kojeg se na slici za ovaj dokument ne smijete smijati ili nositi naočale.

 

Naime, ta fotografija se skenira i ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između nočiju, od vrha nosa do brade, koriste se za generisanje takozvane matematičke mape.

Sve što narušava ili skriva te mjere – poput nošenja naočala za sunce ili, na primjer, širok osmijeh – smanjuje efikasnost korištenog algoritma, nešto poput fotografije koja je van fokusa.

Kada dođete na aerodrom vi prolazite kroz e-kapiju (elektronsku kapiju), tada pogledate u kameru koja vam skenira lice. U tom trenutku računar odlučuje da li se matematička mapa generisana na Getviku, Hitrou ili nekom drugom aerodromu podudara sa onom u vašem biometrijskom pasošu.