OVO JE SPISAK OD 9 NAMIRNICA KOJE MNOGI JEDEMO, A VRLO SU OPASNE PO ZDRAVLJE

Visits: 6656 Today: 1

Ove zabrinjavajuće informacije potvrdile su dvije velike studije sprovedene u Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

CNN javlja da su dvije studije obuhvatile navike u ishrani velikog broja ispitanika u ove dve zemlje, i da je utvrđeno da ultraprerađena hrana značajno podiže rizik od bolesti i prerane smrti.

U kategoriju ultraprerađene hrane spadaju:

Kobasice

Viršle

Supe iz kese ili tetrapaka

Zamrznuta pica

Kupovni keks i torte

Krofne

Sladoled

Gazirana pića

Pomfrit

Postoje stotine studija koje su utvrdile vezu ultraprerađene hrane sa nastankom bolesti, kardiovaskularnih oboljenja, kancera i podizanjem rizika od prerane smrti. Ove dve studije to potvrđuju – ultraprerađene namirnice su nedvosmisleno povezane sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti – rekla je Marrion Nestle, profesorica nutricionizma na Univerzitetu u New Yorku.
Američka studija pratila je 200.000 žena i muškaraca tokom dužeg vremenskog perioda, neki od njih bili su učesnici tokom 28 godina. Utvrđeno je da postoji veza između kolorektalnih karcinoma kod muškaraca, i njihovih navika u ishrani, ali ista veza nije pronađena kod žena. Suhomesnati proizvodi odavno važe za namirnicu koja izaziva probleme sa zdravljem, ali je sada prvi put utvrđeno da sve namirnice iz ultraprerađene kategorije podižu rizik od bolesti.

Studija u Italiji pratila je 22.000 ljudi tokom 12 godina, sa ciljem da utvrdi faktore rizika za nastanak karcinoma, kao i bolesti srca i mozga. Analize su potvrdile da hrana bogata šećerom ili trans mastima, uz ultraprerađene namirnice, podiže rizik od bolesti. Ali ultraprerađene namirnice ipak djeluju opasnije ako se uzme u obzir činjenica da su najviše doprinosile podizanju rizika od rane smrti, piše Mondo.

Ilustracija
Zašto je ultraprerađena hrana toliko nezdrava?

U pitanju su namirnice industrijskog sastava, napravljene od sastojaka izvučenih iz hrane ili sintetitsanih u laboratoriji. Sadrže vrlo malo, ili nimalo namirnica u izvornom obliku. Prepune su aditiva kao što su vještačke boje, ukusi ili stabilizatori, soli i šećera, dok sa druge strane ne sadrže vlakna, vitamine, minerale…

Efekti ultraprerađenih namirnica su vrlo jasni. Ali razlozi tih efekata još uvijek nisu poznati. Bilo bi lijepo da imamo odgovor na pitanje zašto tako utiču na zdravlje, ali dok ga ne budemo dobili, najbolje je uzdržavati se od njih ili ograničiti njihovu konzumaciju na minimum – zaključila je Nestl.

hayat.ba