OVE NANINE PUNJENE PAPRIKE SU NAJBOLJE, ALI NE ZNATE DA IH NAPRAVITE KAO ONE: EVO GDJE NAJČEŠĆE GRIJEŠITE

Visits: 380 Today: 2

Da li vam se desilo da vam nisu uspjele i nisu bile sočne i ukusne kao i obično? Saznajte u čemu ste pogriješili i kako to da ispravite.

Kupujete pogrešnu vrstu paprika

Najbolje paprike za punjenje su babure. Naravno, možete pokušati i sa šiljama i drugim vrstama, ali u tom slučaju ćete dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i nane.

Pogrešno birate meso

Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smjesu se najčešće koristi mješavina mljevenog mesa, riže i luka, a dodaju se i začini poput mljevene paprike, bibera, soli, peršuna i bijelog luka. Može se ubaciti i jaje. Čista junetina najčešće je previše suha, pa se koristi miješano mljeveno meso. Dobar odnos je 70:30 u korist junetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji izbor je meso od plećke. Neki kuhari dodaju i sitno sjeckano suho meso da bi bile sočne.

Paprike nemojte da punite do vrha

Nakon što očistite papriku od sjemenki, napunite je smjesom, ali nikada do vrha. Tokom kuhanja riža  će se naduti, pa smjesa može ispasti, a paprike popucati. Papriku možete zatvoriti paradajzom ili krompirom, jer tako smjesa neće ispasti iz paprike.

Dodajete previše zaprške

Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a ako tome dodate i masnoću iz nadjeva, kao i obilje zaprške, postoji rizik da požalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumjeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi kojim se također može zgusnuti umak.

Pogrešno pripremate rižu

Ako odaberete nekvalitetnu rižu ili je prekuhate, rezultat neće baš najbolji. Zato je rižu najbolje dodati sirovu u smjesu ili je kratko propržiti na ulju.
hayat.ba