NE MOŽETE ZAMISLITI JELO BEZ NJEGA: AKO PRESTANETE JESTI BIJELI HLJEB DESIT ĆE VAM SE OVE 3 PROMJENE U ORGANIZMU

Visits: 604 Today: 3

Ali isto tako, ta ugljenohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale. Saznajte šta će se dogoditi sa vašim tijelom ako iz ishrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb.

1. Izgubit ćete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je prepun ugljenohidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrambenih navika na vašem tijelu primjećuje se gotovo trenutno, i to u obliku gubitka kilograma. Ali nije riječ o instant-mršavljenju, već o gubitku vode koja se sakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljenohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenohidrata zadržan u tijelu, u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljenohidrati, kakvih je prepun bijeli hljeb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se debljamo.

Ali to ne znači da iz prehrane morate u potpunosti da izbacite hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su prekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljenohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, ijtelo reaguje negativno, pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.
hayat.ba