Osjećate li se loše kada uradite neki grijeh? Pročitajte tekst

Visits: 1936 Today: 3

Ako se osjećate loše kada učinite grijeh, Ibn el-Dževzi je rekao nešto vrlo jakoo bolesnom srcu nasuprot mrtvom srcu. On je rekao: Ako se osjećate loše kada počinite grijeh, onda znajte da je to znak da je vaše srce još uvijek živo jer ne biste ništa osjećali da je mrtvo.

Dio naše fitre je da kada počinimo taj grijeh, naprimjer, ogovaranje, ne bismo se osjećati dobro. Znate osoba koja nije navikla na ogovaranje, onda kada ogovara loše se osjeća.

Doslovno, mrtvo, prljavo meso ima ukus truhlovine. Jednostavno nije ukusno i ne osjećate se dobro u vezi s tim. I to je dobro. I morate se na to usredotočiti.

Osoba koja nije naviknuta da gleda haram, kada vidi nešto haram, ne osjeća se dobro.

To je znak da je vaše srce živo. Jer da je mrtvo, ne biste imali ružan osjećaj kada počinite grijeh.

Kada je riječ o grijehu, važno je da ne izgubite svoju fitru. Ne dozvolite da grijesi postanu normalni u vašem životu jer su postali normalni u životu ljudi koji su oko vas.

Upoznajte svoje srce

Kako da znate da li vam je srce mrtvo, bolesno ili zdravo?

Ibn el-Dževzi je kazao: Bolesno srce ne osjeća slast ibadeta, baš kao i što bolesna osoba ne osjeća ukus svoje hrane.

Oni znaju da moraju jesti da bi se prehranili i održali u životu, ali slast, ukus hrane je nestao uslijed bolesti.

Isto tako kada je radi o srcu, ako je srce bolesno, nema užitka u ibadetu. Stoga se moramo zapitati koje to mrlje i kočnice na mom srcu mu ne dozvoljavaju da uživa u ibadetu.

Dakle, dio treninga je da radimo nova dobra djela, da težimo ka drugoj razini i drugim dobrim djelima, te postizanje tog rezultata

Dio toga je da se zapitate:

“Šta me to stvarno zadržava? Jer ako ne osjetim slast ibadeta, nešto nije uredu?

To je nešto što vam ne može reći šejh niti imam, niti vam uspostaviti dijagnozu. Morate imati trenutke introspekcije, samopropitivanja, i zapitati se: “Šta me zapravo sprječava da izdržim i okusim slast onoga što imam?”

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Omar Sulejman

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba