Osjećam se kao bludnica. Ima li pokajanja za mene? Allah vas nagradio!

Visits: 1709 Today: 2

Osjećam se kao bludnica. Ima li pokajanja za mene? Allah vas nagradio!

1. PITANJE: Dok pisem ovo pitanje obuzima me veliki stid, ali moram upitati u vezi s tim. Naime, udata sam i imam djecu, prokleti sejtan prisao mi je sa strane sa koje sam se najmanje nadala. Zbog obaveznosti zaradjivanja moj muz je cesto odsutan od kuce. Cisto iz dosade i samoce listala sam stranice na internetu, catala itd. Na taj nacin sam u svoj zivot uplela stranog covjeka. Sve je islo korak po korak: od selama do toga da sam ga mnogo zavoljela. Sada mislim o njemu, iako se nismo ni vidjeli ni sreli. Znam da cinim veliki grijeh, znam da sam kriva, tim vise jer je moj muz vjernik, voli i mene i nasu djecu, cini nam dobrocinstvo. Osjecam se kao bludnica. Ima li pokajanja za mene? Allah vas nagradio!

Kad melek po naređenju Allaha udahne čovjeku dušu, naredi mu se da sljedeće četiri odredbe zapiše:

ODGOVOR: “Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, dosita, mnogo prasta i On je milostiv.” (Kur’an, sura Ez-Zumer, 53) Ne postoji ni jedan grijeh koji covjek pocini pa se iskreno pokaje a da mu Uzviseni Allah nece oprostiti, makar se radilo o sirku, jer od milostivih Allah je najmilostiviji. Zlo je uciniti grijeh, ali je vece zlo smatrati da Uzviseni Allah to nece oprostiti i gubiti nadu u Allahovu milost. Ako Uzviseni Allah oprasta idolatariju i nevjerstvo onome ko se iskreno pokaje, kako onda nece oprostiti ono sto je manji grijeh od toga!

Cjenjena sestro u islamu, buduci da si svjesna grijeha koji si ucinila, necu govriti o velicini pocinjenog prijestupa prema Allahu, islamu, tebi samoj, tvom muzu, vasoj djeci, ali i grijesnom cat-prijatelju. Ako zelis dobro sebi i svojoj porodici, poduzmi sljedece korake: prvo, iskreno se pokaj Svevisnjem Allahu i cvrsto odluci da nikada vise neces takvo nesto uciniti; drugo, odjavi internet, i nije ti dopusteno da ga ikada vise koristis zato sto musliman ne smije dopustiti da bude ugrizen dva puta iz iste rupe, i trece, trebas obratiti veliku paznju na cinjenje dobrocinstva svom plemenitom muzu i to mnogo vise nego si cinila ranije, jer si zakinula njegovo najintimnije pravo.

Kada je rijec o tvojim rijecima da se osjecas kao nemoralnica, kazemo da se pocinjeno djelo ne tretira bludom, jer se nije desio cin nemorala, ali ostaje da razmislimo o Poslanikovim, saws, rijecima da oko cini blud – gledanje, da uho cini blud a da je njegov blud – slusanje…, da bi na kraju konstatirao kako to covjek (i zena, naravno) spolnim aktom potvrdi ili negira.

U svakom slucaju, trazi oprosta od Allaha, dz.s., i ne gubi nadu u Njegovu milost! Ponavljamo: gubljenje nade u Allahovu milost mnogo je veci grijeh od onoga sto si pocinila. Molim Svemoguceg Allaha da oprosti tvoj prijestup, da te ucini iskrenom suprugom i najboljom majkom i da ti ucini Dzennet konacnim boravistem, amin!
***************************************************

2. Zelim primiti islam, ali me brinu grijesi

Pitanje: Zelim prihvatiti islam, ali me tisti to sto sam mnogo grijesio, pa vas pitam: da li ce Allah oprostiti grijehe onome ko prihvati islam svjedoceci da da nema boga osim Allaha i da je Muhamed Njegov Poslanik?

Moja nena je preselila, a nije klanjala namaz. Da li je dozvoljeno obaviti hadždž za nju?

Odgovor: Prihvatanjem islama brisu se svi grijesi koje je covjek do tada pocinio, bez obzira o cemu se radilo. Imam Muslim zabiljezio je da je Amr b. Ad kada je htio prihvatiti islam uvjetovao Poslaniku, saws, to da mu bude oprosteno sve sto je ucinio kao nevjernik, pa ga je Allahov Poslanik, saws, upitao: “O Amre, zar ne znas da prihvatanje islama brise sve sto je bilo prije njega?!” Ne samo to, vec ce Uzviseni Allah, ako bude htio, sve te grijehe, zbog iskrenog pokajanja, pretvoriti u dobra djela: “…Allah ce njihova hrdjava djela u dobra promjeniti…” (Prevod znacenja El-Furkan, 70)

Dakle, nakon izgovaranja dvaju sehadeta pocinje tvoj novi zivot. Nakon promjene hrdjavih djela u dobra otvaraju se nove, bijele stranice, na kojima treba ispisati mnogo dobrih djela, a sto je garancija za sretan zivot na ovom i buducem svijetu. Molim Svemoguceg Allaha da svim ljudima oraspolozi srce prema islamu, amin!
************************************************

3. Zivot daleko od islama

PITANJE: Dok sam bila mlada zivjela sam kako ne prilici muslimanki, bili su to razni poroci: alkohol, nemoral… Nisam znala da postoji Svevisnji Allah, jer me roditelji nisu odgajali u duhu islama. Udala sam se za covjeka koji je koliko-toliko prakticirao islam, i to me je zainteresiralo, pa sam pocela uciti islam uz svog muza. Sada, hvala Allahu, klanjam namaze, postim ramazan i cinim dobra djela koliko mogu. Interesira me da li poslije iskrenog pokajanja i obavljenog hadzdza mogu ocekivati oprost od Allaha, dz.s., za pocinjene grijehe.

Obraćam se ovim putem svim ženama da ustanu i kažu svoja svjedočanstva. Bolna ispovijest jedne porodilje o njenom porođaju u bh. bolnici

ODGOVOR: Svevisnji Allah oprostiti ce sve grijehe, cak i nevjerstvo, ako se covjek iskreno pokaje. Uzviseni je rekao: “Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, dosita, mnogo prasta i On je milostiv.” (Kur’an, sura Ez-Zumer, 53) u hadisi-kudsijju koji je zabiljezio imam Tirmizi stoji da je Uzviseni Allah rekao: “O covjece, kada bi tvoji grijesi dostigli nebeske visine pa Me zamolio za oprost, Ja bih ti ih oprostio….

Svevisnji Allah takodjer je rekao: “Dobra djela zaista ponistavaju hrdjava… (Sura: Hud, 114 ajet) Imam Muslim zabiljezio je da je Amr.b As prenio sljedece Poslanikove, saws, rijeci: “Islam brise ono sto je bilo prije njega, hidzra brise ono sto je bilo prije nje a hadzdz brise ono sto je pocinjeno prije njega.” Ne samo to, vec ce Uzviseni Allah, ako bude htio, sve te grijehe, zbog iskrenog pokajanja, pretvoriti u dobra djela: “…Allah ce njihova hrdjava djela u dobra promjeniti…” (Prevod znacenja El-Furkan, 70)

Imam Hakim zabiljezio je predanje u kojem Ebu Hurejre, r.a., pripovjeda da je Poslanik, saws, rekao: “Neki ljudi ce na Sudnjem danu pozeljeti da su pocinili sto vise grijeha.” Ashabi zacudjeno upitase: ‘Ko su oni, Allahov Poslanice?!’ ‘ To su oni kojima ce Allah njihova hrdjava djela u dobra promjeniti’ – odgovori im Poslanik, saws.” Sejh Albani tvrdi da je lanac prenosioca ovog hadisa dobar. Medjutim, imam Ibn Redzeb, u djelu El-Dzamia, 1/118, radije odabire mogucnost da su to Ebu Hurejrine, r.a., rijeci, a ne Poslanikove, saws. Bilo kako bilo, predanje ne podstice na cinjenje losih djela jer grijesenje je zabranjeno Kur’anom, hadisom i konsezusom muslimana, vec samo ukazuje na velicinu Allahove, dz.s., milosti.

Ibn Abbas, r.a., prenosi da je Dzibril, a.s., Poslaniku, saws, rekao: “Da si me samo vidio kako uzimam morski pijesak i trpam ga faraonu u usta bojeci se da ga ne stigne Allahova milost (kada je poceo da se tusi i da priziva Allaha, svt).” Imam Tirmizi je ovo predanje ocjenio dobrim. Nema sumnje da bi Milostivi oprostio i faraonu, najvecem prijestupniku svih vremena, koji se proglasio bogom, da se iskreno pokajao prije nego se poceo utapati. Kako onda Milostivi ne bi oprostio ono sto je manji grijeh od toga?!

Molim Plemenitog Allaha da nas obaspe Svojom neizmjernom miloscu, oprosti nam grijehe i dopusti nam dzennetska prostranstva, amin!

Pitanja i odgovori preuzeti iz knjige “Fetve – pravne decizije (pitanja i odgovori)” – knjiga u kojoj su sabrani odgovori od dr. Safeta Kuduzovica
n-um