OBAVEZNO PROČITAJTE UKOLIKO ŽELITE SHVATITI PALESTINSKO PITANJE !

Visits: 9627 Today: 3

1. Zemlja Palestina sa svojom historijom od preko 3 000 godina jedna je od najstarijih civilizacija na svijetu.
2. Ibrahim, a.s.,bio je jedan od prvih poslanika koji je počeo s uputom u ovoj zemlji, a njegovi sinovi Ishak a.s., a zatim i Jakub a.s. nastavili su njegov put.
3. Sinovi Jakuba a.s. emigrirali su u Egipat, a njihovi potomci postali su poznati pod imenom sinovi Izraelovi.
4. Od vremena Sulejmana i Davuda, a.s., pa sve do danas, većina stanovnika Palestine bili su kananski Arapi.
5. 30. godine poslije nove ere u Jerusalemu se pojavio Isa, a.s.
6. Islam jeu ovu zemlju ušao za vrijeme vladavine drugog halife Omera. Umejadi, Abasidi, Fatimidi, Osmanlije bili su među vladarima koji su vladali ovom zemljom tokom ovih godina.
7. Nakon križarskih ratova, ovu su zemlju zauzeli kršćani, a nakon 88 godina njihove vladavine, islamu ju je vratio Salahuddin Ejubi.
8. Kršćanske vlade uvijek su tražile prilike da vladaju ovom zemljom, a nakon raspada Osmanskog Carstva vidjeli su dobru priliku za postizanje tog cilja, jer uvijek su se plašili ponovne uspostave jedinstvene i jake islamske države.
9. Kako bi zauzeli ovu zemlju, 1897. godine na konferenciji u Švicarskoj, neki od najbogatijih i najutjecajnijih židova u svijetu razmišljali su o stvaranju neovisne države za židove.
10. I nakon 30 godina od donošenja ove odluke, samo 1% židova podržavalo je ovaj plan.
11. Većina pristalica ovogplana bila je skupina ekstremističkih židova, nazvanih cionisti, čiji je glavni cilj bio stvaranje nove države za židove.
12. Znate li značenje zastave Izraela?
Od egipatskog Nila do iračkog Eufrata!
13. Međutim, danas to ne ponavljaju jer su se pojavile snage otpora palestinskog naroda koje su uz pomoć islamskih zemalja, uključujući Islamsku Republiku Iran, suprotstavili se tim izraelskim krvolocima. Oni žele svoju zlu politiku provoditi korak po korak.
14. Ali kako je tačno tekao ovaj židovski plan?!
15. Godine 1917. britansko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je poznatu proklamaciju kojom podržava “okupaciju Palestine”.
16. Padom Osmanskog Carstva u Prvom svjetskom ratu Palestinu je okupirala Velika Britanija.
17. U aprilu 1920. godine Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, zajedno s nekoliko drugih zemalja, osnovale su Konferenciju u San Remu i donijele formalne odluke o teritorijima pod njihovim nadzorom.
18. U skladu s tim, Velika Britanija je formalno preuzela vladavinu nad Palestinom,ali bez ikakve odluke o uvjetima njezine uprave.
19. U to su vrijeme židovi činili 8% od ukupnog palestinskog stanovništva i posjedovali su samo 2% njihovog teritorija.
20. Dabi ostvarili svoj cilj u prvim su godinama kupili velika poljoprivredna zemljišta po nekoliko puta većoj cijeni, a zatim su započeli građanski rat i silom protjerali vlasnike posjeda.
21. Konačno, u pregovorima s Britancima, uspjeli su prisvojiti Palestinu te su obje strane imale koristi od ovog procesa.
22. Židovi su došli do raja iz snova, a britanci su započeli novi kolonijalizam u srcu islama i Bliskog Istoka, a to znači dogovor u kojem dobijaju obje strane!
23. S izbijanjem problema i sukoba, britanska je vlada, konačno, 1947. godine objavila da želi okončati svoju vlast nad Palestinom, prepuštajući upravu nad Palestinom Ujedinjenim Nacijama.
24. Prema planu UN-a, područje je podijeljeno na jednake dijelove između muslimana i židova, a Jerusalem je stavljen pod nadzor UN-a kako bi se spriječili sukobi.
25. Cionisti nisu bili zadovoljni ovim planom te su okupirali druga područja i pripojili ih svojoj teritoriji.
26. Nakon objave uspostave države Izrael 14. maja 1948. godine, neke arapske i islamske zemlje istovremeno su napale Izrael, ali su pretrpjele poraz.
27. Nakon muslimansko-židovskog rata, u privremenim sporazumima o prekidu vatre Palestina se nikada nije spominjala kao zaseban teritorij, i podijeljena je između Izraela, Egipta, Sirije i Jordana.
28. Izraelski židovi nisu dopuštali palestinskim izbjeglicama povratak u svoje domove nakon rata. Čak su im zauzeli ili rušili kuće da bi mogli izgraditi svoja naselja.
29. Cionistička useljenička politika se nastavila s velikim obećanjima, te se najednom židovsko stanovništvo u zemlji povećalo 12 puta.
30. A svaki otpor palestinskog naroda naišao je na nasilje i represiju.
31. 1967. godine izraelska vojska je šest dana okupirala pustinju Sinaj, Zapadnu obalu, pojas Gaze, Golansku visoravan i grad Kuneitru. Na kraju se teritorij koji je okupirao Izrael više nego utrostručio.
32. Izrael je također 1980. godine okupirao istočni Jeruzalem. Akcija koju nije priznala niti jedna država, pa ni Sjedinjene Američke Države.
33. Međutim, od 1985. godine Sjedinjene Američke Države su pružile gotovo 3 milijarde dolara godišnje pomoći Izraelu, što ih čini najvećim primateljem godišnje pomoći od SAD-a od 1976. do 2004. godine.
34. Uz finansijsku i vojnu pomoć, Sjedinjene Američke Države pružaju opsežnu političku potporu Izraelu.
35. Naprimjer, Sjedinjene Američke Države su 42 puta upotrijebile svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a protiv rezolucija koje osuđuju Izrael, od ukupno 83 puta koliko su koristile svoje pravo veta.
36. Izgodine u godinu cionisti su lažnim mirovnim sporazumima i brojnim napadima i agresijama uspjeli preuzeti kontrolu nad oko 97% teritorija Palestine. Zbogpodrške Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije nikada nisu bili ispitivani na međunarodnoj sceni.
37. I ta podrška traje do danas.
38. Pojavom Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, Iran prelazi iz proizlaelske zemlje u najvažnijeg saveznika palestinskog naroda.
39. U prvoj godini uspostave Islamske Republike Iran, imam Homeini je u poruci pozvao muslimane svijeta da izaberu posljednji petak u ramazanu kao “Dan Kudsa” i da na ovaj dan pokažu svoju solidarnost u podršci za “zakonska prava palestinskog muslimanskog naroda”.
40. Njegov cilj bio je učiniti da Jerusalem i potlačeni narod Palestine ne budu zaboravljeni prljavom propagandom židova i, ako Bog da, da ova okupacija jednog dana završi.
41. Od tada se jača teorija otpora s ciljem ujedinjenja muslimana svijeta, posebno na Bliskom Istoku. Pojačao se otpor palestinskog naroda protiv izraelske agresije i ovaj pokret je nazvan Intifada.
42. Najvećamanifestacija pobjede otpora bio je tridesettrodnevni rat između Izraela i Hezbollaha u Libanonu, koji je doveo do pobjede Hezbollaha, i kojeg je Izrael opisao kao neuspjeh.
43. Više od 100 izraelskih agresora je ubijeno, a ministar obrane i nekoliko generala izraelske vojske bili su prisiljeni podnijeti ostavku nakon rata.
44. Cionistički režim svake godine ubija stotine palestinske djece, tinejdžera, muškaraca i žena.
45. I ove godine, kao i uvijek do sada tokom mjeseca Ramazana, cionistički režim je pokazao svoju prljavu narav, ubivši veliki broj djece, žena i omladine, a sve uz podršku jedne države, Sjedinjenih Američkih Država!
46. Otpor i Intifada su tajna pobjede muslimana protiv svakog tlačitelja, agresora i okupatora.
47. Na kraju, postavljam vam pitanje:
Jeste li za 74 godine okupacije zemlje s ovom dugom civilizacijom i ubijanja hiljada djece i žena čuli koliko i za dva mjeseca rata u Ukrajini?
Šta je razlog ove silne šutnje i cenzure vijesti?