Nemojte umanjivati svoje grijehe: Šta je iskreno pokajanje?

Visits: 14 Today: 1

Iskreno pokajanje ili ‘ tawbah tuna nusuh’ je nešto na što nas Allah dž.š. poziva u Kur’anu. “O vi koji vjerujete, pokajte se Allahu sa iskrenim pokajanjem” (Sura Tahrim 66:8)Lingvistički, ‘tawbah’ znači da se vratimo na nešto, a ‘nusuh’ iskreno. Znači, iskreno pokajanje se definira kao ostavljanje grijeha zbog njegove loše prirode, osjećaj kajanja zbog tog grijeha i čvrsta odluka da to nikada ne ponovimo.
Tevba nije, kao što mnogi ljudi misle, samo banalno izgovaranje, nakon čega osoba može nastaviti sa griješenjem. Pokajanje prestavlja nešto što je iznad i izvan prostog traženja oprosta.Pokajanje ima određene uvjete koji moraju biti ispunjeni.

Oni uključuju:
1. Odustajanje od grijeha radi Allaha, a ne zbog onoga šta društvo može reći ili njegovih štetnih posljedica.
2. Žaljenje zbog nedjela koja su učinjena. Ne trebamo osjećati zadovoljstvo ili ponos zbog naših grijeha.
3. Snažna odlučnost da se nećemo ponovo vratiti u grijeh.
4. Traženje oprosta od osobe kojoj smo možda učinili nepravdu sa našim grijehom.

Nemojte omalovažavati grijehe

Jedan od razloga zbog kojeg nam je postalo ugodno unutar naših grijeha jeste taj da ih ne uzimamo za ozbiljno. Međutim, trebate se stalno podsjećati da su grijesi opasni, a oni najbliži Poslaniku a.s. ih nikada nisu olahko shvatali.

Pokajte se prije nego što bude prekasno
Pokajanje je kao dugme za reset naše evidencije loših djela. Ono briše svaki grijeh koji se nalazi ispred njega. Milost Allaha Dž.š. je ogromna i on voli kada se iskreno pokajemo.
Međutim, važno je imati na umu da su vrata pokajanja otvorena samo do pred smrt. Ko zna kada nam može doći Azrail; danas, sutra ili možda za dve godine? Dakle, započnimo svježe poglavlje života i ubrzajmo milost Allaha Dž.š. koja ispunjava cijelo nebo i zemlju.
Izvor: iiph.com
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić