Poučna priča: Ruža za majku

Visits: 416 Today: 3

Jedan čovjek se zaustavio pored cvjećare kako bi naručio i poslao cvijeće svojoj majci koja je živjela u drugom gradu. Kada je izašao iz svog automobila, primjetio je jednu uplakanu djevojčicu kako sjedi na trotoaru. Pitao ju je šta nije u redu, a ona je odgovorila: “Htjela sam da kupim crvenu ružu za svoju majku. Ali izgleda da nemam dovoljno novca.”Čovjek se nasmijao i rekao: “Hajde sa mnom. Ja ću ti kupiti ružu.” Kupio je djevojčici ružu i naručio da se cvijeće pošalje njegovoj majci. Dok su izlazili iz cvjećare, ponudio je da djevojčicu odvuče do njene majke. Ona je radosno pristala. Nakon djevojčicinih uputa, dovezao ju je do mezara, na koji je ona stavila ružu.Čovjek se odmah vratio u cvjećaru, otkazao slanje cvijeća, zgrabio buket i otišao u drugi grad kako bi posjetio svoju majku.

Pouka:Život je kratak. Provedite više vremena pokazujući ljubav i brigu o ljudima koji i vas vole. Uživajte u svakom trenutku sa njima prije nego što bude prekasno. Ne postoji ništa važnije od vaše porodice.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Pročitajte još: Poučna priča: Izveo sam oca u restoran na večeru

Odveo sam svog starog oca u jedan otmjeni restoran na večeru. Otac mi bio veoma star i slab, te dok smo jeli, hrana mu se rasipala po košulji i pantalonama. Ostali su ga gledali sa gađenjem, dok sam ja bio sasvim miran.Nakon što smo završili sa večerom, tiho sam ga odveo u susjednu prostoriju, obrisao mu lice, uklonio mrlje sa odjeće, počešljao kosu i uredio košulju. Kada smo izašli, čitav restoran nas je gledao u mrtvoj tišini, jer nisu bili u stanju da shvate kako neko može dopustiti da se tako javno osramoti. Platio sam račun i krenuo prema izlazu sa svojim ocem.Tada mi je jedan od gostiju prišao i zahvalio mi se.„Na čemu mi se zahvaljujete, gospodine?“ upitao sam.Čovjek mi odgovori: „Hvala ti na lekciji koju si večeras dao svakom sinu u ovoj prostoriji, a nadam se i svakom ocu”.

Pouka priče: Briga za one koji su se nekad brinuli o nama je naša dužnost. Volite, poštujte i slušajte svoje roditelje.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić