Natprosječne temperature, a onda stiže velika promjena: Objavljena prognoza do 20. oktobra

Visits: 1262 Today: 1

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu do 20. oktobra 2023. godine.

Do 16. oktobra u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno vrijeme. Prostrano polje povišenog zračnog pritiska i dalje diktira vremenske prilike u našoj zemlji.

Tokom jutra, u Bosni po kotlinama duž riječnih tokova moguća je pojava kratkotrajne magle, danju pretežno sunčano, samo povremeno može doći do formiranja nešto više oblaka i to u centralnim, sjevernim i južnim predjelima Bosne i Hercegovine, ali i dalje sa natprosječno visokim temperaturama zraka.

Od 16. oktobra do kraja prognoznog perioda očekuje se promjena vremena praćena čestim padavinama i nešto nižim temperaturama zraka.

Topliji zrak sa jugozapada uz stabilno i sunčano vrijeme uvjetuje temperaturni režim sa pozitivnim odstupanjem od prosječnih oktobarskih temperatura.

Naredih 12 dana vrijednosti temperatura zraka na planinama i visoravnima, zapadne, jugozapadne, centralne i istočne Bosne, prognoziraju se od 6 do 11 °C, u nižim, kotlinskim predjelima Bosne, od 10 do 15 °C, dok se u Hercegovini prognozira od 14 do 19 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni se očekuju od 20 do 25, na jugu zemlje do 29 °C.

Od 16. oktobra u Bosni jutra svježija uz minimalne temperature od 4 do 9 °C, u Hercegovini od 8 do 13 °C, danju najviše temperature zraka u Bosni od 14 do 19, u Hercegovini od 20 do 25 °C.

svjetlo-dunjaluka