MUHAMED U 92. GODINI KREĆE NA MARŠ MIRA: HVALA BOGU ŠTO IMAM TAKVE NOGE

Visits: 236 Today: 2

Među najstarijim učesnicima ovogodišnjeg Marša mira, koji iz Nezuka ka Potočarima kreće u ponedjeljak 8. jula, je 91-godišnji Muhamed Alić iz Teočaka.Do sada je, kaže, učestvovao u svim pješačkim pohodima kojima se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici.Kako je ispričao zdravlje ga još dobro služi, pa može pješačiti. Jedini problem mu je što ne vidi dobro i potreban će mu biti vodič u pješačkom pohodu, prenosi za Glas Drine.

– Ja imam 91 godinu, nastala je 92. Hvala Bogu da imam noge takve da mogu opet da idem u Srebrenicu pješke, ali sad ne vidim na oči i treba mi vodič- priča Muhamed i dodaje da bi volio kada bi neko njegovih godina mogao ići s njim prema Potočarima.U dosadašnjim pješačkim pohodima, priča Muhamed, među prvima je dolazio na odredište. Teško mu pada kada razmišlja o genocidu u Srebrenici. Zato mu je želja da, dok je živ, odaje počast žrtvama.- Izginulo je mladića i mladića. To me motiviše i danas dan. Ti mladići nikome nisu bili krivi, ni dužni, osim što su bili muslimani – kroz suze priča Muhamed.

Muhamed ističe da se o Srebrenici mora govoriti i da se razmjere genocida najbolje vide u Potočarima.- Da je bogdom da svaki čovjek iz Bosne i Hercegovine ode u Potočare i vidi to. Makar jedanput – poručuje Muhamed.

(Hayat / Foto: Glas Drine)