“MILORADE, KOSOVO JE NEZAVISNA DRŽAVA, A RS SAMO ENTITET U BIH”

Visits: 1191 Today: 1

Dodik kaže da RS ima više legitimiteta od Kosova? Da ga podsjetim, Kosovo je međunarodno priznata država u UN od strane preko 100 zemlja, među kojima je Amerika i ostale najmoćnije zemlje svijeta, a RS nije priznata doslovno nigdje zato što i nije zemlja nego dio BiH. Je li to jasno?“

Dodik, opet najpoželjnija politička nevjesta

Milorad Dodik je ovih dana kazao nešto što je ostalo ispod radara BiH javnosti. O tom “nečemu“, malo kasnije, jer BiH javnost prati lokalne političare koji se utrkuju za pozicije vlasti i moći. Bizarna utrka je omeđena upitnim rezultatima izbora i Šmitovim skarednim odlukama, koje su dovele do toga da tombola počesto određuje nositelje vlasti.

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba 

U tom pajtonovskom, opskurnom razvoju situacije, gdje svi mogu sa svima i gdje svi mogu sve, zarad fotelja naravno, desilo se eto da je Milorad Dodik, čovjek sa američke crne liste uz Dragana Čovića postao i ostao najpoželjnija politička mlada u BiH.

Desilo se i to da su oni koji najavljuju hapšenje Dodika otišli njemu na koljenima i sa odobravanjem slušali laprdanje laktaškog vožda. Pa su se onda u načelu složili da ostave voždu RS, a oni u zamjenu dobili nešto Federacije i malo vlasti sa Čovićem na BiH nivou. Eto im mudrosti i pameti!

Ali kako bilo, svima na obraz…ako obraza imaju.

Ko će sve postati “mala Ukrajina“?

Ono što je u vom trenutku aktuelnije je priča o ukrajinskom scenariju, koji su ovom dijelu Balkana (čitaj Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini) namijenili ruski proksiji na trenu, vođeni sljepilom EU birokrata. Cilj je dabome, napraviti novo, južno ratište ili makar otvoreno-tinjajući sukob i tako pokušati skloniti pogled svijeta sa ruske invazije na Ukrajinu. O ukrajinizaciji ovih prostora, a to se naravski u BiH malo zna, govorio je i notorni mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović, kada je na početku ruske agresije na Ukrajinu kazao, pazite sad da je ,,Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina“.

Jer Crkva Srbije, kao odana franšiza Ruske pravoslavne crkve i kao ekspozitura Kremlja na Balkanu, najbolje zna – šta, kad i kako će se postupati na terenu.

O vezama Dodika sa Putinom, kojima se isti ponosi i na osnovu kojih je i dobio izbore u putiniziranoj RS, ne treba trošiti vrijeme. Napisao sam nebrojeno tekstova o tome, pa možete pogledati, samo bih dodao licemjere pojedinih sarajevskih građanskih partija (da, sarajevskih jer ne dosežu dalje od Sarajeva), kojima je baš ovakav, Putinov Dodik poželjan politički partner.

A taj Milorad Dodik ne staje, ne zaustavlja se i jasno mu je da je tu gdje jeste uz amin zapada i ruku Rusije, e da bi nastavio praviti nove krize.

RS-u ne trebaju “Šiptari“?

A sad na stvar. Prije dva dana Milorad Dodik kaže:

“Nećemo dozvoliti da sa Kosova ulaze u BiH samo sa ličnom kartom“, pa dodaje:

“Nema potrebe da budemo mi tu servilni. Bez obzira na to što je to u okviru Berlinskog procesa nešto dogovoreno, to se neće desiti da mi damo bilo kakav potpis na daljnju operacionalizaciju tih dokumenata. To javno obavještavam i ove u Njemačkoj i koga god. Dakle, ako hoće da igramo korektno, onda su trebali da začepe usta onom Kurtiju da ne vrijeđa RS”

Jednom riječju, zaboli Dodika donji dio leđa i za Berlinski proces i za Njemačku i za bilo koga drugog. A zašto bi ga i bilo briga, kad je umjesto kazne nagrađen i kad ima gotovo apsolutnu vlast. Dakle, što lošije, to za Dodika bolje. Međutim ima tu jedna druga stvar, a to je strašni supremacionizam koji Dodik pokazuje prema Albancima sa Kosova. Jer u konačnici, on bi i dao prolaz za Srbe sa Sjevera, ali za Albance jok. Jednom riječju, nekako bi on Kosovo, bez Albanaca, što je univerzalni dio velikosrpske rasističke strategije zadnjih vijek i po.

Dodik radi na ukrajinskom scenariju za Bosnu

Začepiti usta Kurtiju, znači začepiti usta istini na ovim prostorima, jer je Albin Kurti najbolji javni dijagnostičar velikosrpskog projekta, a njegova rečenica da je Srbija jedina zemlja u regionu, koja ne zna gdje su joj granice, treba u udžbenike.

E zato se Kurti mrzi javno i verbalno, a još više mučki i potiho po direktivi Vučića ili i Moskve. A ako mislite da je to tek onako, poslušajte šta o Albancima misli Dodik i kako ih zove:

“Više legitimiteta ima RS nego privremene prištinske institucije. Mi imamo više međunarodnog legitimiteta nego oni i otkud onda oni nama sada mogu držati lekciju o tome kakvi smo mi. Pa oni su najgori koji postoje. Prema tome, nama ovdje ne trebaju ni Šiptari, ni Albanci, koji dolaze s mržnjom prema Srbima u BiH. Mirniji smo i sigurniji bez njih”.

Hajmo mi redom:

  1. Kosovo je međunarodno priznata država u UN od strane preko 100 zemlja, među kojima je Amerika i ostale najmoćnije zemlje svijeta
  2. RS nije priznata zemlja, doslovno nigdje zato što i nije zemlja nego entitet, a isti entitet ne priznaju čak ni okupirane ukrajinske teritorije
  3. Ne možeš ti Milorade da određuješ po naci-ključu ko će da živi u BiH
  4. Priču o kvazisigurnosti i ostale ksenofobne horore sačuvaj za svog jarana Orbana

Jasno je da se Dodik trudi, da napravi od BiH ili dijela BiH ekskluzivni samostalni srpski džemat Nije jasno hoće li na novom “valu ljubavi“ nove vlasti u Sarajevu podržati i ovu Dodikovu rasističku priču.
Moskva će “pomoći“ Srbiji oko Kosova

I na koncu, neko će se zapitati, ali kakve veze sad ima Kosovo sa ukrajinizacijom regiona i BiH. Naravno da je sve očigledno i povezano, ali evo crno na bijelo izjave o ovoj vezi:

Moskva je danas i zvanično poručila da će pomoći Beogradu u “odbrani nacionalnih interesa” na Kosovu.

Pomoći? Kao što “pomaže“ u Ukrajini?

I dok na Kosovu sve vrije na pogonsko gorivo Vučića i Rusa, kojima kažem treba drugi front, Marija Zloglasna Zaharova kaže:

“Nastavit ćemo da pomažemo Beogradu da brani svoje nacionalne interese u vezi sa Kosovom na osnovu Rezolucije 1244, koja je i dalje na snazi bez izuzetaka i pruža realnu šansu za pronalaženje uravnoteženog i poštenog rješenja za problem Kosova u skladu sa međunarodnom pravom”.

Ako znamo da je okrvavljeni Vagner, koji je teroristička organizacija otvorio svoju podružnicu u Srbiji, možemo pretpostaviti o kakvoj “pomoći“ se radi. A opet ako znamo da su ruski plaćenici ordinirali na strani bosanski Srba u agresiji na BiH, jasno je da se ta krvava saradnja može proširiti i na BiH.

I u tom ključ treba čitati Dodikove nedavne rasističke izjave u kojima napljuvava Albance i govori kako će i šta raditi mimo Evrope. Kažem, može mu se, poželjna je udavača i ima prođu u toj istoj EU. Pa se nemojte čuditi ako osvanu kakve četničke balvan-barikade i u BiH po uzoru na one sa sjevera Kosova.

A šta, niste čuli za novu srpsku balvan – revoluciju na Kosovu? Ona ništa. Blago vama!