Mnoge žene proživljavaju teror u vlastitoj kući

Visits: 710 Today: 1

Mnoge žene proživljavaju teror u vlastitoj kući

Razija Čolaković, administratorica jedne od najpoznatijih Facebook stranica na našim prostrima Muhabet sa Razomdotaknula se teme koja je nažalost uvijek aktuelna, teme žena koje žive u “zatvorima”.

Tekst prenosimo u cjelosti:

Razmišljam o stanju žene… Ali ne svake žene, mnoge žene su se izborile za svoja prava, hvala Bogu.

Šta je sa onim ženama koje npr. svaki dan čitaju o slobodi iz “zatvora”, ili još gore, šta je sa onim ženama koje pišu o slobodi iz “zatvora”? Kad kažem zatvor mislim na teror koji proživljavaju u vlastitoj kući. Psihički ili fizički nebitno je. Koliko ih je takvih Bože…

Pobjegle bi, otišle bilo kuda, ali ne mogu. I nemojte mi pričati da mogu, ne mogu! Mi kažemo: Ma možete, ne dajte na sebe, otresi ga, kaži mu šta je za njega, ali u stvari to nije tako lahko. I nek’ je 21. vijek i nek’ je demokratija… Nije lahko.

Žene su bukvalno svezane, a prije svega materijalnim uvjetima, odnosno financijski su ovisne upravo od svojih muževa koji to sve dobro znaju i itekako dobro koriste! Džaba vam je priča o demokratiji kad vam traže novac gdje god da se okrenete. Te žene znaju to, pa još ako imaju djecu prisiljene su trpjeti.

Eh, ovdje počinje priča o saburu… Znate kako kaže Mevlana: Sabur je gorak, ali su mu plodovi slatki. Jeste, slažem se. Ali sabur u ovim slučajevima znači ovu tezu: Sabur, sabur, pa u kabur.
Sabur je za ljude koji se vole i poštuju, sabur je za djecu, sabur je za komšiju. Ali sabur za teror nije.

A kud će jadne? Kud? Kome? Gdje?
Ne možete razumjeti vi koji letite te ptice u kavezu, ne možete.
Ne možete znati kako im je niti koliko su suza isplakale dok čitaju ovakve teme o slobodi.
Čuveni citat kojeg je rekao neko ko je najviše patio u životu glasi: “Šta će svit reći”.

Eh, to ih tek dotakne, ali odmah iza financija… Izmiksajte sve ovo i pogledajte šta ćete dobiti. Ženu koja se boji osude! Boji se da će je narod osuditi ako ode, ako pokuša svoj život urediti, sebi olakšati…
Zašto se boji? Zato što zna da NAROD preuzima ulogu SUDIJE I KADIJE oduvijek, narod je takav.

Narode moj, najmanje što možete uraditi da takvim osobama pomognete jeste to da ne sudite!
Dobro se čuvajte osude bilo koga i bilo čega. Sve se vrati kad tad u životu, možda ne lično vama, ali vašoj djeci hoće… Ili djeci vaše djece. A Allah najbolje zna…

Razija Čolaković autorica je knjige Leptir koja je u kratkom roku doživjela čak tri izdanja. Naručite i vi svoj primjerak već danas na Facebook stranici Muhabet sa Razom.

(Hellomagazin.net|novi.ba)