Mali kviz za Bosance i Hercegovce-Jeste li znali?

Visits: 655 Today: 1

1. Jeste li znali da je prvo centralno grijanje napravljeno jos u srednjem vijeku, da je iz Fojnice na kraljjevsku tvrdjavu provedena termalna voda?
2. Jeste li znali da je Bosna imala javna kupatila i hamame ( danasnje saune/kupalista) mnogo prije Pariza i Evrope?
3Jeste li znali da je prvi tramvaj krenuo u Sarajevu, tek kasnije u Becu? O ostatku Evrope da ne govorimo…
4. Jeste li znali da je Tvrtko Kotromanic bio prvi kralj Bosne, koja je u njegovo vrijeme obuhvatala veliki dio jadranske obale sve do Zadra i da je izgradio Herceg Novi?
5. Jeste li znali da je prvi rjecnik bosanskoga jezika objavljen 1631., oko 180 godina prije prvog srpskog rjecnika, 200 godina prije prvog hrvatskog rjecnika?
6. Da je Safet Susic dobitnik ordena Francuske legije casti kao najbolji strani igrac u Francuskoj ikad?
7. Jeste znali da Bosna ima Nobelovce, Oskarovce…?
8. Jeste li znali da je prva internet vijest u svijet prvi put poslana iz Sarajeva sa Zimskih olimpijskih igara 1984.?

Kviz II dio ( za one koji zive u Svedskoj)
Jeste li znali koliko je jedinstven svedski obrazovni sistem ?

Zivimo u zemlji jedinstvenog obrazovnog sistema: nigdje u Evropi djeca nemaju mogucnost u skoli uciti maternji jezik, dobiti ocjenu, tom ocjenom na kraju osnovne skole zamijeniti najlosiju ocjenu iz druog predmeta pri upisu/bodovanju u srednju skolu, nigdje ta ocjena ne ulazi u prosjek ocjena i u raspored casova…Nigdje, (van domovine i samo na jednom njenom dijelu) …Nigdje osim u Svedskoj.
Samo u Svedskoj djeca u srednjoj skoli mogu izucavati bosanski jezik kao moderni, dobiti 100 poena po skolskoj godini ( kao iz engleskog, matematike…bilo kojeg drugog predmeta) + mogu dobiti merit poene pri upisu na fakultet.

Nazalost, ako ove prilike propustite u osnovnoj i srednjoj skoli, nikada vise, vecina nase djece, nece imati priliku uciti o bosanskim velikanima, pozitivnim pojavama iz domovine, uciti bosanski jezik a vi cete s unucima pricati na stranom jeziku, unuce i dijete nece znati znacenja onih rijeci kojima je majka vama tepala…Razmislite o tome i upisite dijete da uci maternji jezik, da uci o Bosni i Hercegovini. (preuzeto)