Nakon Dodikove izjave :“Nemoj mi puštati ozvučenja da arlauče” pucano na džamiju Ferhadiju u centru Banja Luke

Visits: 651 Today: 2

Poznato je da Milorad Dodik svakodnevno širi mržnju prema Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i islamu. Svaki njegov javni nastup obilježen je sa šokantnim porukama mržnje. Pogledajte kako govori o učenju ezana i kako predstavlja obnovu i postojanje džamija u Banjoj Luci. Ne bi nas iznenadilo kada bi ovakve poruke Milorada Dodika bile inspiracija nekim novim srpskim zločincima da krenu u ponovni pohod rušenja džamija i progona Bošnjaka.

Banjalučka policija uhapsila je jučer jednu osobu nakon što je ispalila više hitaca prema džamiji Ferhadija, saznaje Srpskainfo.

Osumnjičeni je nakon pucnjave, koja se dogodila oko tri časa poslije ponoći, sproveden na kriminalističku obradu.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšen je muškarac inicijala S.K., kojeg su odmah proglasili da je bio pijan.

Ezan sa obnovljenih, a u ratu porušenih džamija na prostoru entiteta RS za Milorada Dodika je “arlaukanje” koje traumira Srbe, uznemirava ih i obara cijenu njihovih nekretnina. Bošnjaci koji su se vratili ili se namjeravaju vratiti u svoje prijeratne domove u istočnoj Bosni, iz kojih su svojevremeno protjerani, za vlast u tom bh. entitetu su “okupatori Drine”, njihova imovina se otima, a jezik se ne zove bosanski već onako kako Dodik smatra da bi se trebao zvati.

Međunarodnim presudama i presudama domaćih sudova utvrđeni zločini nad nesrbima u entitetu RS se ne priznaju, zločini se negiraju, vrata entitetskih institucija za preživjele su zatvorena, a identitet napadača na povratnike po tradiciji ostaje misterija.

Uprkos nastojanju vlasti u entitetu RS da izjednači i poslijeratnu odgovornost za narušene međunacionalne odnose, nedovoljno uspješan proces povratka i opće stanje u zemlji, zvono pravoslavne crkve u FBiH još nikoga nije “uznemirilo”, kakav je to, sudeći prema Dodikovim izjavama, slučaj sa džamijama u entitetu RS.

Pored pravoslavnih crkvi koje su iz rata izašle neokrnjene na područjima koje je kontrolirala Armija RBiH, politika sa kojom Dodik pokušava podijeliti odgovornost za postojeće stanje i odnose radi na izgradnji novih vjerskih objekata. Posljednji takav primjer je parohijski dom Srpske pravoslavne crkve u naselju Krtova, čiju će izgradnju, na osnovu ugovora kojeg je u subotu potpisao resorni ministar Edin Ramić, sufinansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.