Kakav skot moraš biti da mrziš svoju rodnu grudu, a voliš tuđu?

Visits: 1326 Today: 3

Postavio sam na mreži X ovo pitanje, na koje ima dosta reakcija i komentara, ali pošto sam tamo ograničen malim brojem riječi, odlučio sam ovu temu postaviti na portal i fejsbug s malo širim elaboracijama.

Naime, znamo da se veliki broj osoba, rođenih u Bosni i Hercegovini, vrlo neprijateljski odnosi prema rodnoj grudi i preko pripadnosti vjeri, pravosljavlju ili katoličanstvu govore da je njihova domovina Srbija ili Hrvatska.

Koliko je to nakaradno, sam naziv domovina, govori o tome da je “domovina” tamo gdje ti je dom. Može čovjek imati i dvije domovine, jednu gdje je rođen i drugu odakle su mu korijeni, ali mrziti zemlju u kojoj su tvoji preci živjeli hiljadu godina, u koju nisi prislino dotjeran, pa čak i tad, ako te je lijepo prihvatila i dala ti šansu, može samo skot iz naslova ovog teksta.

Ja sam eto musliman, praktičar od malena, obavio sam i hadž, znam dosta i arapskog jezika, ali kako ja mogu sad otići u neku arapsku zemlju i reći ja mrzim BiH, zemlju u kojoj sam rođen, ja sam odlučio da živim ovdje, dajte vi meni sad domovnicu, putovnicu, socijalu i na kraju smrtvonicu. Šta bi prije svega o meni mislili ti kojima bih došao s tim prijedlogom?

Mogu li ja dobiti državljanstvo u Kuvajtu, samo zato što sam musliman, kao oni i kad bi im rekao da ne pripadam Bosni nego njima?

Mogu ja voljeti zemlje u kojima je islam dominatna religija, ali kako meni može biti preči taj tamo Arap od komšije, koji sebe naziva Srbinom ili Hrvatom? Mogu ja voljeti Tursku i navijati za nju kad igra protiv Izraela ili nekih drugih reprezentacija, ali kako navijati za Tursku protiv BiH, iako nas komšije pogrdno zovu turcima, a oni imaju više turskih gena od nas!

Pogotovo me čude što se po ovim rezonima zajedničke vjere povezuju nevjernici koji ne praktikuju uopšte tu vjeru, pa tako imamo danas prisutan nekakav “pravoslavni patriotizam”, gdje vlasti u manjem BH (č)etnitetu nastoje svoje podanike povazati s pravoslavcima u Bjelorusiji i Rusiji, a huškaju ih na komšije u Bosni i Hercegovini.

Molim vas za kulturne komentare i mišljenja piše Muhamed Mahmutović za senzor.ba