DŽAFEROVIĆ: DODIK MOŽE CRKNUTI OD MUKE, ARMIJA RBIH JE BILA JEDINA LEGALNA VOJNA SILA

Visits: 4190 Today: 2

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da izjava Milorada Dodika da je Armija Republike Bosne i Hercegovine “zločinačka organizacija” predstavlja samo odraz “bolesnih Dodikovih predstava, koje nemaju veze sa stvarnošću”.

“Ni pred jednim međunarodnim i bosanskohercegovačkim sudom, pa čak ni pred sudovima susjednih država, nijedan pripadnik Armije Republike BiH nije osuđen za genocid, istrebljenje ili progon, pa čak ni za jedan zločin protiv čovječnosti što su, prema međunarodnom pravu, najteža krivična djela koja se provode u okviru napada na civilno stanovništvu, uz podršku vlasti”, poručio je Džaferović.
Prema njegovim riječima, za sva ova sistemska i organizirana djela pred međunarodnim sudovima i Sudom Bosne i Hercegovine osuđeni su komandant Vojske Republike Srpske, oficiri Glavnog štaba VRS, komandanti korpusa i brigada, pa sve do zapovjednika vodova i običnih pripadnika VRS, “što jasno ukazuje ko je zapravo zločinačka organizacija”.

Činjenica da Dodik ne poznaje i ne priznaje međunarodno pravo je njegov problem, a ne problem Armije RBiH, naveo je.

Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila jedina legalna vojna sila, koja je branila Bosnu i Hercegovinu, dok je Vojska Republike Srpske, kako međunarodni sudovi utvrđuju, bila nelegalna organizacija i sredstvo agresije Savezne Republike Jugoslavije na Republiku BiH. Dodik može, ako hoće, crknuti od muke, ali ova istina se neće promijeniti. I tako će biti do Sudnjega dana”, zaključio je Džaferović.

crna-hronika