Daj Bože, da u Bosni „udari“ i jedno novo džemre, džemre u glavu

Visits: 478 Today: 3

Zaista je Allah dž.š. ovaj Dunjaluk stvorio lijepim i prostranim, Omogućio nafaku ljudima i životinjama. Koliko li je samo Njegove Mudrosti i Dobrote u smjeni godišnjih doba, zamiranju i ponovnom oživljavanju prirode. I niko od nas smrtnika ne ulaže trud u to. Koliko je savršenstva izraženo kroz prirodni redoslijed stvari

A kakvi smo mi ljudi?Pretvorimo se u faraone koji „vladaju“ 30 godina i skupljaju bogatstva na uštrb brojnih siromaha, bolesnih i nevoljnika. Pretvorimo se u zločince koji su spremni ubijati kako bi opravdali pogrešne ideje, ili sačuvali neprikosnovenu autokratiju. Boga molim da olakša svim potlačenim narodima i pojedincima, svim obespravljenim i ugnjetavanim. Nažalost, nisu samo Egipat i Pakistan države u kojima je većina takvih pojedinaca.

A kakvi smo mi Bosanci i Hercegovci?Zamislite da bosanskohercegovačka vlast ili narod, ne daj Bože, mogu uticati na godišnja doba! Vjerovatno se nikad ne bismo dogovorili ni o čemu. Bilo bi ko u priči o Nasrudinu i kišnoj dovi. Vjerovatno bismo iz manjeg entiteta imali zahtjev da ukinemo godišnja doba, a unutar većeg entiteta podijeljene stavove o tome treba li u svim dijelovima BiH u isto vrijeme biti isto godišnje doba (ili obrnuto). Koliko bi se sve još zakomplikovalo postizbornim dogovorima. Vjerovatno bi se godišnja doba u vrijeme formiranja nove vlasti mijenjala, rotirala, svaki dan, pa, ko izdrži, ko preživi. A pošto se sve dijeli na tri, jedno godišnje doba bi bilo viška. Možda ljeto jer se tad najviše može raditi.Daj Bože, da u Bosni „udari“ i jedno novo džemre, džemre u glavu onima koji pet mjeseci nakon izbora nisu formirali vlast, pa da se dese krupne i pozitivne promjene u njihovim glavama, da vide dalje i bolje od nas. Možda bi bilo dobro da džemre u glavu zahvati i većinu nas drugih, da budemo bolji nego što jesmo. Izgleda da džemre u zrak, vodu i zemlju u BiH nisu dovoljni da nas mijenjaju, mogu promijeniti sve oko nas, ali mi ostajemo isti, uporni i dosljedni u svojoj dezorijentiranosti, zbunjenosti i neuređenosti.

Baš ovih dana javni mediji preispituju mogućnost revolucije u našoj državi, događaja poput onih na sjeveru Afrike. Uglavnom se iz razgovora učenih mogla čuti opća ocjena, s kojom bih se mogao složiti, „A koga ćemo rušiti?“. Nemamo novu Vladu, pa plaćamo i trpimo staru. Imamo novi Parlament koji ne radi, a plaćamo dva, i onaj stari i ovaj novi. Koga onda da mijenjamo. Drugo pitanje koje bi proizašlo je, „Gdje da protestvujemo?“. Nemamo u zgradi državnih institucija nikog kome možemo protestvovati. Nažalost, vlast se dogovara po hotelima, restoranima i da ne nabrajam druge, gore varijante. Zaista bi valjalo da se što hitnije promijeni barem nekoliko manjih stvari, pa da bude više reda. Za početak barem svi koji su izabrani i treba da se dogovaraju oko formiranja vlasti neka to rade na pravom mjestu, u Zgradi državnih institucija. Novinari polomiše noge hodajući tamo-amo, a na kraju svega ćorak.Da Allah dž.š. bude na pomoći i njima i nama.

preporod.com