Bračni par Omerhodžić: Hodoščašće prolaziti sa bračnim drugom je posebno lijepo

Visits: 694 Today: 1

Među hodočasničkim mnoštvom cijeloga svijeta u Mekki trenutno boravi i dvije 2200 bosanskohercegovačkih hadžija.

U grad u kojem se rodio i svoju prvu objavu primio posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s., hadžije su stigle u ponedjeljak nakon višesatnog puta iz Medine, potom su u grupama, kako su i pristizali, tokom cijele noći obavljali umru.

Hadžija Mehmed Fišo sa suprugom hadži Mirsadom treći put je na hadžu i iznova je dirnut odnosom domaćina.

„Oduševljeni smo dočekom, emocije su nam izazvale suze – radosnice“, kazao je on.

Nakon Medine hadžijama i nije toliko neobična dobrodošlica poput posipanja ružinim laticama, doček s hedijama i zakuskom, uz najljepše tekstove ilahija i kasida kojima se veliča plemenita vjera islam, a koja upravo tome i uči – da se ljudi raduju, čuvaju i paze jedni druge.

Među mnogobrojnim bračnim parovima, ove godine na hadžu su Zehrid i Suada Helja iz Olova.

„U Medini nam je bilo prelijepo, ali ovdje još ljepše, ovdje je centar islama. Sretni smo. U Bosni su naša djeca, spominjemo ih u dovama“, kazali su supružnici Helja.

Uoči polaska u Haremi-šerif bračnim par Omerhodžić iz Sarajeva, hadžija Mehmed i hadži-hanuma Ramiza, kažu kako su jako uzbuđeni zbog ono čega slijedi – susreta s Kabom.

„Velika je čast doći na ovo mjesto. U Medini nam je također bilo lijepo, u Poslanikovoj džamiji smo provodili najviše vremena, tamo smo se pripremili za Mekku. Hodoščašće prolaziti sa bračnim drugom je posebno lijepo“, kazali su Omerhodžići.

Izazove hodočašća Kabe mnogo je lakše ponositi u paru, a na ovom putovanju života zajedno se drže i sestre Mulija Huseinović i Fata Bašić.

U dovama hadžije Delić Nisveta je njegova porodica, supruga i dva sina evlada, domovina i njegovi “zemljaci”.

Hadžije vrijeme do Dana Arefata koriste u ibadetu i učenju Kur’ana.

Smješteni su u hotel „Le Meridien Towers Makkah“ do svete Kabe prevoze autobusi a vožnja traje svega 3-5minuta.

U hotelu hadžije imaju obezbijeđen doručak i večeru, u mesdžidu hotela svakodnevno raspoređenog imama kao i medicinske timove raspoređene po dežurama.

senzor.ba