“Dodik će izvesti na liniju razgraničenja policiju, rezerviste… U BiH će doći do sukoba”

“Bosni i Hercegovini predstoji vrlo neizvjesno vrijeme u kojem ne isključujem mogućnost konačne realizacije prijetnji o otcjepljenju koje izriče Milorad Dodik. Imamo jasnu strategiju da će na liniju razgraničenja izvesti policiju, rezervni sastav, lovačka društva i dobrovoljce i to će biti ključni trenutak”, rekao je ovo advokat i novinar Senad Pećanin gostujući u Pressingu.

“Mislim da BiH predstoji vrlo neizvjesno vrijeme u kojem ja ni malo ne isključujem mogućnost konačnog realiziranja prijetnji o otcjepljenju koje izriče Milorad Dodik”, kaže Pećanin. U nastavku je odgovorio na pidanje da li Srbija mogla napasti BiH?

“Ne napasti na način da izvrši agresiju, ali na način da bude potpora na koju je JNA i Vojska Srbije bila. Ovdje ćemo imati situaciju da neće biti rat po uzoru na 90-e godine, ali će biti, ironično kažem, da vjerujem Dodiku da nije za rat, ali jeste za otcjepljenje- imamo jasnu strategiju da će na liniju razgraničenja izvesti policiju, rezervni sastav, lovačka društva i dobrovoljce i to će biti ključni trenutak. koliko su građani BiH spremi da dozvole etničku podjelu BiH, ukoliko su Sarajlije spremne da im na 200 metara zračnog prostora od Predsjedništva bude Srbija, onda je zaista moguće da se zemlja etnički podijeli bez rata. Tvrdim da je to nemoguće i da će doći do sukoba i incidenta koji će odnijeti ljudske živote. Najgori scenario je da će se tek tada umiješati međunarodne snage NATO ili EUFOR i pokušati konzervirati stanje na način kako je to urađeno s podjelom Kipra. Imat ćemo plave šljemove koji će biti zaštitnica onoga što je RS otela od teritorije. Bit će to vještačka država koja će biti održava od pomoći Srbije, Rusije, Kine, a s druge strane će biti obećavanje mrkve kao što je ulazak u EU”.

Na pitanje koji je momenat u kojem bi se Dodik odlučio na otcjepljenje, Pećanin odgovara:

“Onog trentuka kao bi institucije BiH zaista počele raditi, mislim na prvosuđe prije svega, kada bi njegova sloboda bila dovedena u pitanje, u stanju je proizvesti rat da ne bi otišao u zatvor. S druge strane, tu je faktor Rusija. Imali smo predigru pokušaja secesije prije dvije godine, uoči početka rata u Ukrajini. Samo je ozibljnost kojom je shaćaen taj rat spriječio Dodika da 9. janura ne provede u djelo. Od ishoda rata u Ukrajini će dosta toga zavisiti” piše saff.ba