Zlatna vremena su prošla: Njemačke kompanije pokušavaju na sve načine privući radnike

Visits: 529 Today: 1

Ima li manje posla u Njemačkoj nego u drugim zemljama? Zašto pada produktivnost?

Mnoga pitanja muče njemačku privredu. Kako pišu njemački mediji, gotovo u svim djelatnostima nedostaje kadra. Prekovremeni rad stoga nije izuzetak, već pravilo.

Smanjena produktivnost
Pritužbe industrije u stilu “Niko ne radi malo kao Nijemci” u ovom kontekstu mogu djelovati paradoksalno, pišu njemački mediji. Studije pokazuju kako se produktivnost u njemačkoj privredi zapravo smanjuje. Stručnjaci upućeni u privrednu situaciju tvrde kako su “zlatna vremena prošla”.

Ističu kako njemačku ekonomiju pritišće osim visokih troškova sirovina i energije, nedostatak radne snage u gotovo svim područjima, piše Fenix-magazin.

Nedostatak radne snage je očit u gastronomiji, javnom prevozu, obrtničkim zanimanjima, ali i u IT sektoru, medicini, obrazovanju.

Kompanije se snalaze na razne načine
S obzirom na kroničan nedostatak radne snage, mnoge tvrtke pokušavaju na sve načine privući radnike.

Jedni se okreću radnicima iz inostranstva, drugi pokušavaju sami obrazovati vlastiti kadar i na kraju ga zadržati. Treći se pokušavaju okrenuti modernijem pristupu uvođenjem četverodnevne radne sedmice. Prve kompanije koje su uvele ovakvo radno vrijeme s punom platom zadovoljne su dosadašnjim načinom rada i postignutim poslovnim rezultatima.

pressmediabih