Zašto ginu novinari: Zločincima je istina najveći neprijatelj

Visits: 348 Today: 1

Vlada u Pojasu Gaze objavila je da je broj novinara ubijenih u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra porastao na 97, prenosi Anadolija.

Posljednja žrtva novinara bio je Adel Zorob koji je ubijen tokom noći u izraelskim zračnim napadima na grad Rafah, južno od pojasa Gaze, navodi se u saoštenju vladinog ureda za medije.

Vlasti u Gazi su optužile izraelsku vojsku da je namjerno ubila palestinske novinare s ciljem “zatiranja istine”.
Ciljanje na novinare ˝dugogodišnja je izraelska politika˝, izjavio je palestinski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu Husam Zomlot.

˝Najveći neprijatelj Izraela je istina˝, izjavio je Zomlot jučer nakon izraelskog napada na jednog od fotoreportera.

Izraelske snage su nasilno napale Mustafu Alkharufa dok je bio na zadatku u okupiranom istočnom Jerusalemu, prenosi TRT World pisanje Anadolije.

˝Želio bih da kažem da je ovo dugogodišnja izraelska politika ciljanja na novinare˝, naveo je palestinski ambasador i dodao da Izrael to čini decenijama, dodajući da se ovog puta ubistvima novinara šalje jasna poruka da se izraelski zločini nastoje obaviti ˝u mraku˝.

Međutim, dodao je, sada svijet govori protiv akcija Izraela, poručujući Tel Avivu da će ih razotkriti.

Izrael je u oktobru pokrenuo bombardovanje Pojasa Gaze iz vazduha i sa kopna, uveo opsadu i pokrenuo kopnenu ofanzivu tokom je najmanje 19.453 Palestinca, većinom djece i žena, ubijeno, a 52.286 povrijeđeno.

akos.ba